Grčka dočekala ruski ratni brod „Smetljivi“ uz velike počasti! (VIDEO)

0

„Smetljivi“ je najstariji brod Crnomorske flote, poslednji iz generacije takozvanih „pevajućih regata“, koje su taj naziv dobile zbog specifičnog zvuka turbina

Ratni patrolni brod Crnomorske flote „Smetljivi“ (u slobodnom prevodu – dosetljivi) na putu za Siriju, boravio je ovih dana u grčkoj luci Pirej. Iako je Grčka članica NATO-a, ruski brod dočekan je uz brojne počasti.

Brod je učestvovao u obeležavanju 165 godina od rođenja grčke kraljice Olge Konstantinove Romanove, koja je čitav svoj život posvetila razvoju rusko-grčkih odnosa i zbližavanju dva naroda. Svečanosti održanoj na brodu prisustvovali su i gradonačelnik Atine i brojni gosti iz Rusije.

„Smetljivi“ je najstariji brod Crnomorske flote, poslednji iz generacije takozvanih „pevajućih regata“, koje su taj naziv dobile zbog specifičnog zvuka turbina. Dugačak je 140 metara i može da plovi brzinom od 34 čvora. Nosi raketni kompleks „Uran“, kao i novo radio-lokaciono oružje.

Može da se bori protiv podmornica, brodova i letilica svih vrsta. Fregata je i rekorder po pređenim miljama u okviru Crnomorske flote. Samo 2012. godine je šest puta prošla kroz Bosfor i Dardanele, a u svojoj dugoj istoriji „svraćala“ je u luke Francuske, Italije, Maroka, Sirije, Tunisa, Turske, Indije, Grčke, Malte, Kipra…

 

 

Vesti onlajn

POSTAVI ODGOVOR

*