Grčka pravoslavna crkva ne želi da prizna Ukrajinsku crkvu iako je pod nadležnošću Vartolomeja!

0

Sveti Sinod Jeladske Pravoslavne Crkve na svojoj sednici održanoj 8. januara 2019. godine nije priznao novoformiranu crkvenu strukturu pod nazivom „Pravoslavna Crkva Ukrajine“, već je ovo pitanje prepustio razmatranju najvišeg administrativnog organa – Sabora hijerarhije, koji u našoj tradiciji odgovara Arhijerejskom saboru. Ovo prenosi Informaciono-prosvetiteljsko odeljenje UPC pozivajući se na pres-službu OSCO.

U zvaničnom saopštenju Svetog sinoda se, između ostalog,kaže: „Posle toga je pročitan dopis br. 119/24.12.2018. Njegove Svetosti Patrijarha vaseljenskog Vartolomeja o tome da je izabran prvi poglavar nove autokefalne Crkve Ukrajine, kao i odgovarajuće pismo novog poglavara Crkve Ukrajine Epifanija, i pismo Njegovog Blaženstva Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila. Sveti Sinod je odlučio da pitanje o tome da li će Jeladska Crkva priznati novu autokefalnu Crkvu Ukrajine preda na razmatranje Svetom saboru hijerarhije Jeladske Crkve“.

Datum sledećeg Sabora hijerarhije Jeladske Pravoslavne Crkve se ne navodi. Poslednji Sabor hijerarhije ove Crkve održan je u oktobru 2018. godine.

U OSCO UPC ova odluka Svetog sinoda Jeladske Crkve je prokomentarisana na sledeći način: „Prenošenje ovog pitanja na razmatranje Arhijerejskog sabora Jeladske Crkve ukazuje na to da su predstavnici ove Crkve, kao i ceo pravoslavni svet, svesni sve složenosti ovog pitanja, koje je, između ostalog, vezano i za to što poglavar nove strukture nije kanonski arhijerejski rukopoložen. Treba obratiti pažnju na to da u zvaničnom saopštenju Epifanije nije nazvan mitropolitom, dok se Vartolomej i Kiril nazivaju patrijarsima. Pritom navođenje punog naziva novoformirane crkvene strukture u tekstu odluke Sinoda ne predstavlja priznanje „PCU“ kao strukture, već je u njemu samo preveden sadržaj ulaznih pisama, koja su stigla na adresu Svetog sinoda Jeladske Pravoslavne Crkve.“

Sa ruskog Marina Todić

Pravoslavie.ru

POSTAVI ODGOVOR

*