Грчка: Турска показала да није спремна на споразум о уједињењу Кипра

0

Турска је током недавних неуспелих мировних преговора показала да није спремна на споразум о уједињењу етнички подељеног Кипра, рекао је грчки министар спољних послова Никос Коцијас.

Према његовим речима, десетодневни преговори у Швајцарској, који су завршени 7. јула, пропали су због инсистирања Турске на останку њених трупа на Кипру и задржавању права да тамо војно интервенишу, преноси АП.

„Видели смо Турску која се играла речима, али када је дошло време за одлуке, показала је да је потпуно неспремна за то и да још није спремна за решење“, рекао је Коцијас на састанку са кипарским колегом.

Шеф грчке дипломатије рекао је да су Турска и други погрешно веровали да ће Грчка и страна кипарских Грка поклекнути под притиском и прихватити ставове Турске.

Коцијас је закључио да ће будући преговори морати да буду боље припремљени.

Турско Министарство спољних послова прошле недеље је неуспех преговора у Швајцарској приписало „недостатку добрих намера и политичке воље“ од стране Грчке и кипарских Грка, подсећа америчка агенција.

Министри иностраних послова Грчке и Турске Никос Коцијас и Мевлут Чавушоглу данас бораве на Кипру у одвојеним мисијама како би покушали да обнове разговоре о уједињењу тог острва.

За данас је био најављен састанак Коцијаса са председником Кипра Никосом Анастасијадесом и његово учешће на састанку националног савета политичких лидера кипарских Грка, посвећен начинима за проналажење решења и промени стратегије, пренео је Ројтерс.

Чавушоглу ће разговарати са званичницима северног дела острва, саопштила је јуче Анкара.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*