Гренланд тражи да буде очишћен од „америчког смећа“!

Власти Гренланда позивају Данску да очисти острво од разних америчких војних објеката који су подигнути у периоду Хладног рата и отпада који је остао за Американцима

0

Власти Гренланда позивају Данску да очисти острво од разних америчких војних објеката који су подигнути у периоду Хладног рата, преноси агенција Асошијетед прес.

Према наводима агенције, САД и Данска су 1951. године закључиле споразум који је Вашингтону омогућио да изгради 33 војне базе и радарске станице које је требало да буду коришћене за откривање совјетских бомбардера у случају да се појаве у овој области Арктика. У споразуму, међутим, није указано ко је одговоран за чишћење острва.

Власти Гренланда позвале су власти Данске, како пише агенција, да „уклоне смеће које су оставили Американци“, укључујући платформу „Кемп сенчури“ за лансирање нуклеарних ракета, чија изградња није завршена.

„Уколико Данска не закључи са САД друге споразуме поводом платформе ’Кемп сенчури‘, одговорност за истрагу и рашчишћавање лежи искључиво на Данској“, цитира агенција Витуса Кујаукитсока, одговорног за политику острва.

Ракетна платформа на северозападу Гренланда грађена је почетком шездесетих година прошлог века, али је пројекат обустављен 1966, пошто је ледени масив почео да разара камп. САД су преместиле мобилни нукларни реактор, али су оставиле око 200.000 литара дизел-горива и отпада, између осталог и радиоактивни. Америчка авијација и даље користи авио-базу у Тули, на северу острва, а поједине базе претворене су у цивилне аеродроме.

Министар иностраних послова Данске Кристијан Јенсен изјавио је да је још рано говорити о томе ко ће учествовати у евентуалном чишћењу острва.

Локалне власти су, међутим, већ почеле да чисте отпад на појединим деловима острва, иако им недостају средства.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*