ГРИГОРИЈЕ СУЗНИХ ОЧИЈУ ОБРАТИО СЕ НАРОДУ: Нема разлога за страх, ДОЛАЗИ БОЉИ И СВЕТИЈИ ЧОВЕK ОД МЕНЕ…

1

Да ли због простора на ком се налази, народа или због учињених дела оних који су до сада бирани за епископе, устоличења владика Епархије захумско-херцеговачке су увек помало чудесна. Чини вам се да се цела Херцеговина слије у требињску цркву, њену порту и градски трг.

Данас на устоличењу новог владике захумско – херцеговачког Димитрија (Рађеновића)- кога је на то место пре одласка у Епархију немачку на Сабору предложио владика Григорије- испред храма су постављена два велика видео бима.

Неколико хиљада људи, они који нису могли да уђу у препуну цркву пажљиво прате свечани чин хиротоније и устоличења. Готово да нема шума на требињском градском тргу. Ниједног, осим појања, беседе новог владике Димитрија.

У једном тренутку говори и владика Григорије:

„Понизно вас молим да с љубављу слушате и следите владику Димитрија и да га прихватите као свог духовног вођу – каже епископ који је и пре одласка у нову Епархију за свог наследника Димитрија рекао: “Долази бољи човек од мене, светији човек од мене, блажи човек од мене и човек који се боље моли Богу од мене. И нема разлога за страх, за зебњу. Има само разлога да један другога крепимо и један другога снажимо”.

У тренутку када је нови епископ хиротонисан – рукоположен у чин владике, епископу Григорију су очи биле пуне суза.

А онда је црквом и тргом одјекнуло: “Достојан”, “Достојан” “Достојан”. Био је то знак сагласности присутних да је владика који је изабран за трон Епархије захимско-херцеговачке достојан те позиције.

Новог владику, мање познатог широј јавности, Херцеговци воле. Био је игуман манастира Дужи од 2015. године где радо одлази и народ из Србије.

„Наш Димитрије је једноставан, вредан и пун љубави. Можда овде више ништа неће бити исто када нема владике Григорија, И патићемо за њим још. Али срећни смо због владике Димитрија. Искрен је и човек светог живота“, причају окупљени у црквеној порти.

Нови владика захумско – херцеговачки, чији су претходници- умировљени владика Атанасије и епископ Григорије, поштовани и не само на простору где су столовали – своју прву беседу по устоличењу почео је описом Херцеговине кроз историју.

Kористећи симболично чињеницу да је Херцеговина вековима била граница Истока и Запада, размеђина западног и источног Царства… владика је позвао “да нестану унутрашње границе у нама, да победи добро и да будемо препознати као миротворци”.

„На свима нама овде окупљенима није да пренебрегавамо некад заиста трагичну историју ових крајева и негирамо разлике међу нама, него да их покушамо доживети као изазов и благослов… Да линија која одваја добро и зло, не пролази границама држава, нити између класа, нити између политичких партија, а ми бисмо могли рећи нити линијом наших овдашњих разграничења и разлика, већ кроз свако људско срце… Зато се ја данас молим Господу да нестану унутрашње границе у нама, да победи добро и да будемо препознати као миротворци, отворени за сталну сарадњу и дијалог, као носеће стубове мира и развоја на овим просторима – поручио је нови владика захумско-херцеговачки.

Блиц/Жељка Јевтић

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*