Григорије забио Додику нож у леђа?!

0

Григорије забио нож у леђа пријатељу Додику!

Дугогодишњи најбољи пријатељи, председник Републике Српске Милорад Додик и владика захумско-херцеговачки Григорије, отишли су на супротне стране и опасно заратили, а све због Америке.

Наиме, према сазнањима нашег листа, у моменту када су САД увеле санкције Додику, а он америчку амбасадорку у БиХ Морин Kормак прогласио за непожељну особу и тражио да буде проглашена за персону нон грата и у БИХ, владика Григорије је за њу организовао свечани пријем.

– Григорије је Додику распалио најјачи могући шамар откад су га Американци ставили на црну листу. Он је два дана после тога амбасадорку Америке лично позвао у источни део Босне, организовао је свечани пријем њој у част у Богословији у Фочи, што је потпуна срамота. У моменту када би цео систем због онога што је урадила председнику требало да је бојкотује, Црква под његовом контролом је угошћава – почиње причу наш извор. Додаје да је Григорије био добар са Додиком док му је то одговарало, али да му сада то никако не одговара.

Григорије је био добар са Додиком у време када су га Американци подржавали, када су они кренули да му окрећу леђа, почео је и он лагано, али сада то не скрива. Владика је много јак, па иако је повређен, Додик избегава да се директно свађа са њим. Најбољи доказ за то је и што је и градоначелник Фоче примо амбасадорку на Григоријев захтев, упркос дирктном Додиковом наређењу да то не ради, а човек је из Додикове партије, међутим, Додик је то прећутао и прогутао – прича наш извор.

Подсећања ради, колико је Додик ценио и поштовао Григорија, најбоље сведочи то што је лично у мају прошле године на тајном састанку одржаном у Београду молио патријарха Иринеја да владику Григорија на Сабору постави за митрополита дабробосанског или да га бар још неко време остави на месту администратора те епархије. Та молба, како је „Ало!“ тада писао, уродила је плодом, па је тако , последњег дана заседања, патријарх, који је иначе планирао да на то место постави неког другог, донео одлуку да Григорије остане у Сарајеву!

Председништво: Добар однос са свим владикама

Покушали смо да ступимо у контакт са председником РС, међутим, у његовом кабинету су нам рекли да се Додик још није потпуно опоравио од операције крајника и да не може да разговара. На наше питање да ли су захладнели односи између Додика и владике Григорија након догађаја са америчком амбасадорком нисмо добили конкретан одговор, који је вешто избегнут.

– Председник РС се труди да има добре односе са свим владикама СПЦ – било је све што су желели да нам кажу у вези с том темом

 

 

 

Alo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*