Grupa američkih diplomata i aktivista zahteva od Trampa da se „odrekne“ Šešelja?!

0

Bivše američke diplomate, akademici i aktivisti pozvali su republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da se ogradi od podrške lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Oko 30 američkih građana, uglavnom profesora i aktivista objavilo je otovrneo pismo u kome apeluju na Trampa da se odrekne podrške tvrdog srpskog nacionaliste Šešelja, piše Balkan Insajt.

„Tokom rata u Bosni, Šešelj je sprovodio teror tokom nasilnih vojnih akcija njegovih paravojnih jedinica na sela u istočnoj Bosni gde su sprovođena ubistva, silovanja i mučenja“, stoji u pismu.

Šešelja je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u hagu oslobodio u martu, ali je u toku žalbeni postupak u ovom slučaju.

On je, objašanjava se , trenutno poslanik u srpskom parlamentu i verovatno će biti kandidat na predsedničkim izborima 2017.

U septembru je Šešelj poželeo „dobrodošlicu“ američkom potpredsedniku Džou Bajdenu političkim skupom na kome je podržao Trampa. Prethodno je apelovao na Amerikance srpskog porekla da glasaju za Trampa.

Njegov program se i dalje bazira na nacionalističkoj retorici i stvaranju “Velike Srbije”, usporavanju srpskog napretka prema EU i traženju bližih veza sa Rusijom. javno je spaljivao zastave NATO.

“Čini se da Vojislav Šešelj vidi Donalda Trampa kao saveznika za svoj cilj. Tramp nije učinio ništa da se ogradi od Šešeljeve podrške”, navodi se u pismu.

Takođe se kritikujuu i opaske koje je izneo u navodnom intervjuu Nedeljniku u kojima je NATO bombardovanje Srbije 1999. nazvao greškom. Trampov štab je taj intervju naknadno nazvao lažnim.

U pismu se konstatuje da je NATO intervencija na Kosovu, po svemu sudeći, “sačuvala hiljade života”. Tokom 1999. Tramp se zalagao za kopnene operacije i okupaciju Srbije umesto za NATO bombardovanje.

Ovog leta, je ukazao da će, ako postane predsednika, ne bi intervenisao u slučajevima u kojima represivni režimi ubijaju građane njegove zemlje.

U pismu se kritikuje i Trampov pozitivan stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

– Za one među nama koji su preživeli užasne ratove koje su vodili autokratski lideri, Trampovo deklarisano di9vljenje prema Putinu je alarmantno, s obzirom na Putinovo sve veće angažovanje i pritisak na lidere Srba i bosanskih Srba da odbiju da preuzmu odgovornost za zločine u prošlosti, uključujući i genocid”, navodi se.

Potpisnici pisma smatraju da predsednikovanje Donalda Trampa koje bi bilo u skladu s nastojanjima ruskih i bosanskih ekstremista ne bi služilo interesima SAD i moglo bi dovesti do krize u regionu u kome je stabilnost ionako krhka.

Dosad ni Tramp ni Šešelj nisu javno odgovorili na pismo.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*