Гулен: Ердоган нема избор, мора да се приклони Путину

0

Исламски проповедник Фетулах Гулен сматра да је Анкара била принуђена на зближавање са Русијом “услед немања другог избора“.

Гулена турске власти оптужују да је организовао покушај државног преврата.

У последње време односи Русије и Турске, који су се нагло погоршали након што је турска авијација прошлог новембра оборила руски авион Су-24 изнад Сирије, почели су да се поправљају.

“Турска сада има много проблема. Мислим да ти кораци отеловљавају очајничка дејства услед недостатка алтернативе“, изјавио је Гулен у интервјуу телевизији “Арабија“, одговарајуц́и на питање да ли сматра да је зближавање Турске са Ираном и Русијом или нови правац у спољној политици или начин да се изврши притисак на Запад.

Првог јула у Сочију први пут су се после дуге паузе састали шефови дипломатије Русије и Турске Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, а 9. августа у Санкт Петербургу одржан је први састанак председника Русије и Турске Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, на којем је одлучено да се обнове билатерални односи.

“Треба разумети да је Путин веома паметан човек, веома мудар лидер и не верујем да та дејства Ердогана могу лако да га доведу у заблуду“, изјавио је Гулен.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*