ГВИНЕЈА повукла одлуку о признавању Косова

0

Гвинеја Бисао је данас повукла одлуку о признању Kосова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић

– О томе ме је данас обавестио премијер Гвинеје Бисао – рекао је Дачић Тањугу.
Он је додао да је та земља о данашњем повлачењу признања послала ноту Приштини.
Гвинеја Бисао је данас, како је објаснио Дачић, и званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.
Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Kосово, односно да он „није видео ниједан папир о признању Kосова“.
Приштински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Kосова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Kосова Вљоре Читаку док прима ту ноту.
Данас је и званично поништена.
Прва држава која је повукла признање Kосова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.
Неданво су медији на Kосову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Kосова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда „чију писану ноту о признању Приштина никад није добила“.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*