Хаг: Изручити тројку из СРС па онда нова поглавља!

0

Трибунал ће тражити од Брисела да заустави наш европски пут док не изручимо тројку из СРС. Вучић: нека не брину, Поштоваћемо своје законе и међународне норме

Србија ће се у наредном периоду суочити са притисцима из Брисела због случаја троје радикала чије изручење од Београда тражи Хашки трибунал, пошто их је оптужио за непоштовање суда.

Ово за „Новости“ потврђује и председник Савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић:

– У следећем извештају о свом раду који ће Трибунал поднети Савету безбедности апострофираће се питање неизручења радикала, а онда ће се та тема из УН изместити у Брисел, јер ће Трибунал лобирати ка ЕУ и њеним чланицама да нас притисну да то питање решимо.

У пракси, то би могло да значи да неке земље Уније неће пристајати на отварање нових преговарачких поглавља са Београдом док се радикалска тројка – Јово Остојић, Вјерица Радета и Петар Јојић не нађе у Хагу!

03-hag-radikali

Случај ових функционера СРС, за чије је хапшење издат захтев још у јануару, додатно се закомпликовао, јер је Трибунал у уторак обелоданио да од 5. октобра постоји и међународни налог за њихово привођење. Они се, иначе, терете да су у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, претили, застрашивали и нудили мито сведоцима.

Поводом најновијег потеза хашких делилаца правде, премијер Александар Вучић у среду је поручио:

– Немојте да бринете, Србија ће поштовати своје законе и међународне норме и неће угрозити ни своје грађане, ни свој углед у свету.

С обзиром на одлуку Вишег суда у Београду, по којој нема законских основа за хапшење и изручење троје чланова СРС, Љајић каже да су Влади руке буквално везане:

– Дужни смо да поступамо онако како је рекао Виши суд. Ко сме да учини било шта другачије? Србија је мање-више окончала сарадњу са судом у Хагу, готово стопроцентно, а овај предмет се разликује од неких ранијих захтева за изручења. То су тада била „питања свих питања“ и главна политичка препрека не само на нашем путу ка ЕУ него и уопште у односима Србије и међународне заједнице.

Поводом предмета „Јојић и други“, „Новостима“ је недавно из Трибунала пренето да је „тренутна несарадња Србије у поступку за непоштовање суда преокрет и да представља корак уназад у сарадњи с Међународним кривичним судом за бившу Југославију, што је и председник Трибунала Кармел Ађијус већ нагласио у свом обраћању Савету безбедности у јуну 2016“:

– Србија је дужна да у потпуности сарађује с Трибуналом у складу с резолуцијама СБ УН и Статутом Трибунала којим му се даје примат над националним законодавством Србије. У прошлости, Србија је била спремна да изручи оптужене у поступцима за непоштовање суда, и заправо исти судија у Србији који је у мају 2016. одлучио да се троје оптужених у предмету „Јојић и други“ не изруче Трибуналу, донео је потпуно супротну одлуку у „предмету Петковић“ неколико година раније.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у среду да се заправо ништа ново није догодило, осим што је скинута ознака поверљивости са налога Хашког трибунала:

– Нисмо променили став, а ако буде неких промена, јавност ће о томе бити обавештена.

Коментаришући оцену Европске комисије да Србија не сарађује довољно са Хагом, Дачић је рекао да „ни они сами више не знају шта ће да измисле“:

– Ово није потерница за неким ко је извршио ратне злочине већ за, колико сам обавештен, непоштовање суда.

НОВА ОЦЕНА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

ПРЕДСЕДНИК Трибунала Кармел Ађијус требало би да представи свој следећи шестомесечни извештај СБ УН до краја године и он ће, како нам је пренето из Хага, садржати најновије информације о тренутном статусу поступка за непоштовање суда у предмету радикалске тројке, као и оцену сарадње Србије у том предмету.

 

 

 

Вечерње новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*