Hag: Izručiti trojku iz SRS pa onda nova poglavlja!

0

Tribunal će tražiti od Brisela da zaustavi naš evropski put dok ne izručimo trojku iz SRS. Vučić: neka ne brinu, Poštovaćemo svoje zakone i međunarodne norme

Srbija će se u narednom periodu suočiti sa pritiscima iz Brisela zbog slučaja troje radikala čije izručenje od Beograda traži Haški tribunal, pošto ih je optužio za nepoštovanje suda.

Ovo za „Novosti“ potvrđuje i predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić:

– U sledećem izveštaju o svom radu koji će Tribunal podneti Savetu bezbednosti apostrofiraće se pitanje neizručenja radikala, a onda će se ta tema iz UN izmestiti u Brisel, jer će Tribunal lobirati ka EU i njenim članicama da nas pritisnu da to pitanje rešimo.

U praksi, to bi moglo da znači da neke zemlje Unije neće pristajati na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Beogradom dok se radikalska trojka – Jovo Ostojić, Vjerica Radeta i Petar Jojić ne nađe u Hagu!

03-hag-radikali

Slučaj ovih funkcionera SRS, za čije je hapšenje izdat zahtev još u januaru, dodatno se zakomplikovao, jer je Tribunal u utorak obelodanio da od 5. oktobra postoji i međunarodni nalog za njihovo privođenje. Oni se, inače, terete da su u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima.

Povodom najnovijeg poteza haških delilaca pravde, premijer Aleksandar Vučić u sredu je poručio:

– Nemojte da brinete, Srbija će poštovati svoje zakone i međunarodne norme i neće ugroziti ni svoje građane, ni svoj ugled u svetu.

S obzirom na odluku Višeg suda u Beogradu, po kojoj nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje članova SRS, Ljajić kaže da su Vladi ruke bukvalno vezane:

– Dužni smo da postupamo onako kako je rekao Viši sud. Ko sme da učini bilo šta drugačije? Srbija je manje-više okončala saradnju sa sudom u Hagu, gotovo stoprocentno, a ovaj predmet se razlikuje od nekih ranijih zahteva za izručenja. To su tada bila „pitanja svih pitanja“ i glavna politička prepreka ne samo na našem putu ka EU nego i uopšte u odnosima Srbije i međunarodne zajednice.

Povodom predmeta „Jojić i drugi“, „Novostima“ je nedavno iz Tribunala preneto da je „trenutna nesaradnja Srbije u postupku za nepoštovanje suda preokret i da predstavlja korak unazad u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, što je i predsednik Tribunala Karmel Ađijus već naglasio u svom obraćanju Savetu bezbednosti u junu 2016“:

– Srbija je dužna da u potpunosti sarađuje s Tribunalom u skladu s rezolucijama SB UN i Statutom Tribunala kojim mu se daje primat nad nacionalnim zakonodavstvom Srbije. U prošlosti, Srbija je bila spremna da izruči optužene u postupcima za nepoštovanje suda, i zapravo isti sudija u Srbiji koji je u maju 2016. odlučio da se troje optuženih u predmetu „Jojić i drugi“ ne izruče Tribunalu, doneo je potpuno suprotnu odluku u „predmetu Petković“ nekoliko godina ranije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u sredu da se zapravo ništa novo nije dogodilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti sa naloga Haškog tribunala:

– Nismo promenili stav, a ako bude nekih promena, javnost će o tome biti obaveštena.

Komentarišući ocenu Evropske komisije da Srbija ne sarađuje dovoljno sa Hagom, Dačić je rekao da „ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle“:

– Ovo nije poternica za nekim ko je izvršio ratne zločine već za, koliko sam obavešten, nepoštovanje suda.

NOVA OCENA DO KRAJA GODINE

PREDSEDNIK Tribunala Karmel Ađijus trebalo bi da predstavi svoj sledeći šestomesečni izveštaj SB UN do kraja godine i on će, kako nam je preneto iz Haga, sadržati najnovije informacije o trenutnom statusu postupka za nepoštovanje suda u predmetu radikalske trojke, kao i ocenu saradnje Srbije u tom predmetu.

 

 

 

Večernje novosti

 

POSTAVI ODGOVOR

*