ХАГ одлучио да радикалима суди у Србији

0

Турски судија у Механизму у Хагу Ајдин Сефа Акај одлучио је да се случај Вјерице Радете и Петра Јојића пребаци у Србију. Он је наложио пријатељу суда која заступа тужилаштво у Механизму Дијани Елис да надлежном српском тужилаштву пребаци оптужницу и сви документацију која је подкрепљује и коју сматра прикладном.

Судија Акај је опозвао налог за хапшење двоје радикала који је пре две године издао Хашки трибунал. Међутим, издао је нови налог за њихово хапшење уколико Радета и Јојић у међувремену напусте Србију. Тај налог је послат свим државама чланицама УН и у њему се каже да поступе према упутству и да их уколико их затекну на својој територији ухапсе и изруче Србији.

урски судија је рекао и да српско тужилаштво може да од председника Механизма затражи све заштитне мере, уколико сматрају да су им потребне, како би несметано и без притисака водили случај.

Механизам ће пратити и надгледати процес у Србији.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

Акаје је у својој одлуци, између осталог, навео да је ово кривично дело почињено у Србији, а да је Србија навела да има надлежност, те да је вољна и адекватно припремљена да прихвати овај случај за суђење, уз обезбеђивање свих процедуалних гаранција за фер суђење, као и да су оптужени спремни да се појаве пред судом у Србији.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*