ХАГ ОДЛУЧИО Холандски војници одговорни за смрт муслимана у Сребреници; Мировњаци траже...

ХАГ ОДЛУЧИО Холандски војници одговорни за смрт муслимана у Сребреници; Мировњаци траже одштету

0

Холандски Апелациони суд потврдио је да је Холандија делимично одговорна за смрт око 300 Муслимана који су протерани из холандске базе УН у близини Сребренице, након што су то подручје заузеле трупе босанских Срба

Холандски Апелациони суд потврдио је да је Холандија делимично одговорна за смрт око 300 муслимана који су протерани из холандске базе УН у близини Сребренице, након што су то подручје заузеле трупе босанских Срба, јавља Ројтерс.

Ова одлука потврђује одлуку из 2014. године према којој су холандски мировњаци могли да знају да ће босански Срби убити мушкарце који су тражили уточиште у бази у селу Поточари, уколико буду присиљени да је напусте – као што јесу.

Ова одлука се сматра изузетком, с обзиром да УН уживању имунитет од кривичног гоњења.

У сваком случају, овај холандски случај је готово јединствен, с обзиром да државу, која учествује у мировној мисији УН, проглашава одговорном за своје поступке, наводи Ројтерс.

Ова одлука је изречена по тужби коју су поднеле „Мајке Сребренице“ против Холандије.

АФП је данас пренео да ће 206 холандских мировњака тужити своју владу за одштету због свиих штетних последица које трпе поводом тог случаја.

ХОЛАНДСКИ МИРОВЊАЦИ ТРАЖЕ ОДШТЕТУ ОД ВЛАДЕ ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ

Више од 200 холандских војника мировне Мисије УН тужи своју владу јер их је послала да бране босанску енклаву Сребреница 1995. године, након што ју је министарство одбране назвало „немогућом мисијом“, пренео је данас АФП.

Пуномоћник ових војника, адвокат Мајкл Руперти рекао је холандском медију (Dutch late night talk show Jinek on Monday) да ће у уторак 206 његових клијената тражити компензацију од по 22.000 евра, а укупна сума одштете изности око 4,5 милиона евра.

„Они и даље осећају штетне последице у свим аспектима свог живота и верују да је за то одговорно министарство одбране“, рекао је Руперти.

Министарка одбране Јанин Хенис-Пласхерт прошле године је признала да је холандски батаљон који је послат у Босну био „без адекватне припреме… без одговарајућих средстава, са мало информација, да би заштитио мир који више није постојао“.

„То је била нереална мисија, у немогућим условима“, рекла је она, подсећа АФП.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*