Хаг: Србија спремна да суди радикалима

0

Судски Механизам у Хагу саопштио је данас да га је Србија обавестила да је спремна да суди члановима СРС Петру Јојићу и Вјерици Радети, због непоштовања Хашког суда.

Како се наводи у саопштењу које је потписао судија Ајдин Сефе Акаја,15. фебруара ове године, Србија је позвана да достави писмене поднеске о својој надлежности и спремности да прихвати овај случај, као и да је 14. марта ове године српски министар правде одговорио да је Србија „спремна за вођење кривичног поступка против оптужених“.

Судија Акај позвао је хашку тужитељку да се у року од 30 дана изјасни да ли би уступање процеса радикалима Србији било „у интересу правде и поштовања права оптужених“, а коначну одлуку Акај ће донети тек након што се о томе изјасни тужитељка.

У саопштењу се наводи да је председник Међународног суда за ратне злочине крајем новембра прошле године приметио да Србија није сарађивала са судом када се ради о хапшењу и предају оптужених, због чега је одлучено да се сви судски списи у вези са овим предметом пренесу на механизам, који је средином јануара утврдио да је надлежан за случај.

Јојић и Радета се терете да су утицали на сведоке претњама, застрашивањима и митом у хашком процесу против Војислава Шешеља.

Танјуг

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*