Хаг: Станишић због болести изостао са суђења!

0

Некадашњи шеф Државне безбедности Јовица Станишић није данас присуствовао наставку поновљеног суђења у Хашком трибуналу због болести.
Трибунал је по подне објавио његов допис суду којим га обавештава да данас није у стању да због болести присуствује суђењу, али се у документу не наводи о којој је болести реч, нити када ће приступити на рочиште.
Станишић је обавестио суд да се након разговора са адвокатом, одрекао права да да данас присуствује суђењу те да даје допуштење да се судски поступак настави без њега, у присуству његовог адвоката.
Бивши шеф државне безбедости, којем се заједно са Франком Симатовићем понавља суђење у Хашком трибуналу због оптужби за ратне злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95, дуже време је лошег здравственог стања.

Он је крајем јуна тражио да му се омогући да током летње паузе у раду суда буде пуштен на привремену слободу из хашког притвора.
Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу почело је 13. јуна пред Хашким трибуналом, пошто је жалбено веће укинуло прву првостепену пресуду којом су били ослобођени свих оптужби.У оптужници се наводи да су Станишић и Симатовић, високо рангирани званичници Службе државне безбедности (ДБ) Србије, били учесници удруженог злочиначког подухвата (УЗП) који је имао за циљ присилно и трајно уклањање већине несрпског становништва са великих подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини (БиХ) почињењем злочина прогона, убиства, депортација и нехуманих дела.
Према наводима оптужнице, Станишић и Симатовић, делујући појединачно и/или у договору с другим учесницима УЗП, учествовали су у УЗП тако што су формирали, финансирали и снабдевали специјалне јединице ДБ Србије које су учествовале у чињењу злочина у Хрватској и БиХ у периоду од 1. августа 1991. до 31. децембра 1995. године и пружали им подршку.

У мају 2013, Претресно веће и МКСЈ је већином гласова закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за почињење злочина који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.
Жалбено веће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Они негирају кривична дела за која су оптужени.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*