ХАГ: Тужилаштво тражи доживотни затвор за Караџића

1

Хашко тужилаштво затражило данас је, у наставку расправе о жалби на пресуду Радовану Караџићу, да Међународни резидуални механизам за кривичне судове у потпуности одбаци Караџићеву жалбу и затражило пооштровање казне на доживотни затвор.

Тужилаштво сматра да су у првостепеном поступку доказани наводи из пресуде којом је Караџић осуђен на 40 година затвора, а затражено је да буде одбачен и процедурални део његове жалбе у којем тврди да није имао правично суђење.

Тужиоци су се жалили на део пресуде којом је Караџић, сем у случају Сребренице, ослобођен оптужбе за геноцид у још седам општина у БиХ и траже да му казна буде пооштрена на доживотни затвор.

Током јучерашњег обраћања Жалбеном већу, тим одбране затражио је да буде поништена првостепена пресуда и да се омогући ново суђење.

Караџић је уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком суду на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора „због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ 1992–1995. године“.

 

Танјуг

1 КОМЕНТАР

  1. Volela bi da cujem sta Srbi iz bivse Jugoslavije misle o tom. Koliko znam, Srebrenica je necisto i necasno delo domacih i stranih sila I da se jedan covek osudi na 40 godina ili dozivotno iskljucenje je absolutno zgrazavajuce.
    Tu mora da postoji neka bojazan da pustanjem na slobodu Radovana Karadzica se nebi otkrilo cija je ideja bila Srebrenica u prvom mestu, pogotovo sada kad su se vec cule price is Nato-a, Fracuza i drugih lica u vezi Srebrenice.
    Poucite me ako nisam u pravu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*