ХАГ: Жалба на ослобађајућу пресуду Шешеља 13. децембра

0

Жалба на ослобађајућу пресуду лидеру српских радикала Војиславу Шешељу, оптуженом за злочине у БХ, Хрватској и Војводини биће разматрана 13. децембра пред Механизмом за међународне трибунале, иначе, правним наследником Хашког трибунала.

Одлуку о томе је потписао председник Механизма Теодор Мерон и у њој се налази да ће Хашко тужилаштво имати сат времена да изнесе жалбу, након чега ће одбрана имати исто време за одговор, саопштено је из тог трибунала.

Шешељ је већ најавио да неће присуствовати жалби, а Механизам му је именовао правног заступника. У одлуци Мерон наводи да ће правни заступник имати право да штити процедурална права Шешеља током расправе.

С друге стране заступник неће моћи да улази у срж предмета, односно да у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва.

Већином гласова, Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине почињене над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ.

Оптужница Шешеља терети за прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање, као злочине против човечности, те убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање вјерских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине, као кршење закона и обичаја рата.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим и осуђен на 28 година затвора.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*