Хакери напали сајт пољске базе где су размештене америчке трупе

Док су Пољаци широм земље и њихови званичници у бази Жагањ на западу Пољске свечано дочекивали 3.500 америчких војника 3. оклопне бригаде из Колорада, ново појачање источног крила НАТО, хакери су упали на сајтове града Жагањ и још 100 општина и објавили позив на марш назван "Нe војсци САД у Пољској".

0

„Пољска ће 14. јануара на жељу владе изгубити последњи део свог суверенитета. Америчка армија освојила је Пољску без јединог испаљеног метка. Довољна је била издаја елита. Антони Маћеревич, Витолд Вашчиковски, а пре свега Јарослав Качињски довукли су овамо те нове крсташе“, поручили су хакери на сајту Жагања, јавља пољски портал Виртуелна Пољска.

Америчка оклопна бригада од 3.500 војника са 87 тенкова, хаубицама и неколико стотина борбених возила размештена је прошле седмице у Жагању и још неколико база на западу Пољске у оквиру одлуке досадашње америчке администрације да појача америчко војно присуство у Европи након руске анексије Крима.

Војници ће у сменама од девет месеци имати седиште у Пољској, али премештаће се по целом источном крилу НАТО, током лета у области Црног мора, учествујући у војним вежбама са локалним армијама и савезничким снагама НАТО.

Већина Пољака дочекује америчке војнике добродошлицом а на свечаном дочеку у суботу у Жагању извиждан је само министар одбране Антони Маћеревич.

Тесна већина од 54 одсто Пољака у последњој анкети дели мишљење пољских званичника да ће присуство америчке војске довољно застрашити Русију да не нападне Пољску, јер би то била истовремено агресија на САД, док 35 одсто не мисли да америчка оклопна бригада јача њихову безбедност.

„Присуство америчких војника значи да је Пољска реално безбедна земља и да је било каква агресија нашег источног суседа немогућа. Немогуће је да се у Пољској понови оно што се колико недавно десило у Украјини“, рекао је синоћ за католички Радио Марија и католичку телевизију Трвам пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак.

Пољски министар унутрашњих послова оценио је да је размештање америчких војника у Пољској у оквиру операције „Атлантик ризолв“ и долазак мултинационалних борбених батаљона НАТО у априлу у Пољску, Литванију, Летонију и Естонију, епохална промена, јер значи дефинитивни излазак Пољске из постсовјетске зоне утицаја.

„Формално је окочано време када је Пољска била чардак ни на небу ни на земљи између Истока и Запада. Ово је потврда да смо на Западу а не на Истоку“, рекао је Блашчак.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*