Хакован кредитни биро у САД, узети подаци 143 милиона људи

0

Сан Франциско – Амерички кредитни биро Еквифакс саопштио је да су хакери упали у њихов систем приступивши личним подацима чак 143 милиона клијената у периоду од средине маја до јула, што би могла да буде једна од највећих крађа података у САД, извештава агенција Ројтерс.

Акције компаније су пале за скоро 19 одсто у продуженом трговању на берзи пошто су инвеститори реаговали на могуће последице изложености осетљивих података скоро половине америчке популације.

Из Еквифакса су навели да су упад у систем открили 29. јула, и да су хакери искористили „рањивост” америчке веб апликације како би приступили одређеним датотекама које укључују имена клијената, њихове бројеве социјалног осигурања, адресе, па чак и бројеве возачких дозвола.

Поред тога, приступали су и бројевима кредитних картица око 209.000 америчких потрошача и одређеним документима са личним идентификационим подацима око 182.000 Американаца. Хаковани су и подаци дела британских и канадских грађана са пребивалиштем у САД, додао је кредитни брио у саопштењу.

Еквифакс је навео да ради са надлежним агенцијама за спроводење закона и једном фирмом за заштиту од сајбер на истрази овог хакерског напада, да су истражне радње свеобухватне и да очекује да ће бити завршене у наредним недељама. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*