Hakovan kreditni biro u SAD, uzeti podaci 143 miliona ljudi

0

San Francisko – Američki kreditni biro Ekvifaks saopštio je da su hakeri upali u njihov sistem pristupivši ličnim podacima čak 143 miliona klijenata u periodu od sredine maja do jula, što bi mogla da bude jedna od najvećih krađa podataka u SAD, izveštava agencija Rojters.

Akcije kompanije su pale za skoro 19 odsto u produženom trgovanju na berzi pošto su investitori reagovali na moguće posledice izloženosti osetljivih podataka skoro polovine američke populacije.

Iz Ekvifaksa su naveli da su upad u sistem otkrili 29. jula, i da su hakeri iskoristili „ranjivost” američke veb aplikacije kako bi pristupili određenim datotekama koje uključuju imena klijenata, njihove brojeve socijalnog osiguranja, adrese, pa čak i brojeve vozačkih dozvola.

Pored toga, pristupali su i brojevima kreditnih kartica oko 209.000 američkih potrošača i određenim dokumentima sa ličnim identifikacionim podacima oko 182.000 Amerikanaca. Hakovani su i podaci dela britanskih i kanadskih građana sa prebivalištem u SAD, dodao je kreditni brio u saopštenju.

Ekvifaks je naveo da radi sa nadležnim agencijama za sprovodenje zakona i jednom firmom za zaštitu od sajber na istrazi ovog hakerskog napada, da su istražne radnje sveobuhvatne i da očekuje da će biti završene u narednim nedeljama. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

*