Хан: Очекујемо Србију у европску породицу

0

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан данас ће у Београду разговарати са српским званичницима и заједно са премијером Александром Вучићем присуствовати церемонији потписивања Финансијског уговора за подршку темељној трансформацији српске јавне управе.

Поред Вучића, Хан ће се срети са министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и студентима и представницима академске заједнице.

Уговор за подршку Европске уније темељној трансформацији српске јавне управе, вредан је 80 милиона евра, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.

То је први Уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из фондова Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) 2015 Европске уније.

Документ ће, према саопштењу Делегације ЕУ, потписати министарка задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић, и директорка за Западни Балкан у Европској комсији Хеновева Руис Kалавера.

Након церемоније потписивања уговора у 11.10 часова у ЕУ инфо центру, Вучић и Хан ће се обратити медијима.

– Осамдесет милиона евра представља један од највећих уговора између Србије и ЕУ. Ово је бесповратна помоћ ЕУ, преко које ће 70 милиона ићи директно у буџет Србије у неколико транши у периоду од три године, док се 10 милиона евра одваја за подршку реализацији Уговора о секторској реформи – наводи се у саопштењу.

Kако се додаје, ЕУ улаже ова средства у свеобухватну реформу јавне управе коју Србија предузима да би се осигурале боље и брже јавне услуге за све српске грађане и фирме, за организованију и делотворнију јавну управу, за повећану транспарентност јавних ресурса и укључивање грађана у креирање политике.

– Захваљујући томе српска јавна управа ће бити боље опремљена да одговори на изазове свеобухватних реформи, фискалне консолидације и европских интеграција – истиче се у саопштењу.

Средства ће бити обезбеђена као директна подршка буџету за суфинансирање националних планова секторске реформе за постизање одрживих резултата.

Пред посету, комесар Хан је изјавио да „Србија припада породици Европске уније и чини изванредан напредак у правцу свог стратешког циља, чланства у ЕУ“.

Он је нагласио да је ЕУ Србији најбољи партнер у трговини, инвестицијама и финансијској подршци у свим секторима.

– ЕУ пружа конкретну корист грађанима Србије – за образовање, пословање, владавину права, јавнну управу, путеве, мостове и безбедност хране. Блиско сарађујем са Србијом; заједно смо јачи као партнери и пријатељи у превазилажењу проблема миграција, незапослености, безбедносних изазова, и у очувању мира и стабилности у региону – рекао је Хан.

Kомисија припремила терен за ново поглавље са Србијом

Уочи данашње, редовне посете Београду, на питање „Политике“ да ли има држава ЕУ које се противе отварању нових поглавља до краја године, Хан каже да ке уверен да ће се државе чланице ЕУ сложити да се до краја године отвори још поглавља са Србијом, а да је Kомисија већ припремила терен за то.

– Хоћу да будем врло јасан: став ЕУ и њених држава чланица за приступање Србије ЕУ је чврст. Сви с добродошлицом дочекујемо Србију у европску породицу, којој она и припада. Не би требало сумњати у то – рекао је Хан.

Европски комесар Хан истиче да је Србија на добром путу и да су већ отворена четири веома важна поглавља, наводећи да је сада потребан напоран рад, али и истрајност.

– Прошšирење није само ствар технике и отварања или затварања поглавља – рекао је Хан за београдски лист.

Према његовим речима, отварање поглавља није пуко шšтиклирање поља и „наградивање“ Србије, већ је рече о заједничким стратешким интересима.

Градимо солидан, дуготрајан и поуздан међусобни однос. Услови за то постоје, они су јасни, и прихвацени од обеју страна – ЕУ и Србије – у нашем оквиру за преговоре који је усвојен у децембру 2013. године, рекао је он.

– А брза имплементација од стране Србије, искрена посвећеност својим обавезама на владавини права и споразумима постигнутим у дијалогу с Kосовом, важан је предуслов – навео је комесар ЕУ Јоханес Хан.

Он је нагласио да је Србија изабрала да се ангажује у несумљиво тешком процесу с Kосовом и да је Влада Србије показала да има храброст и посвећеност.

– Kосово има своје изазове, то је истина, али Србија треба да се ослони на своју одлучност да испуни обавезе из дијалога. У интересу је Србије да буде конструктивна и да постигне напредак у том погледу. Оно што се очекује у преговорима (ЕУ-Србија) о приступању је свеобухватна нормализација односа између Србије и Kосова. То мора да се материјализује, на крају процеса, кроз правно обавезујући уговор – подсетио је европски комесар.

Kад је реч о односима Србије и Русије, Хан је навео да би Србија „у периоду до приступања требало да се постепено усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ“ и да „то укључује и одлуке Савета о рестриктивним мерама“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*