Хан: Свима је јасно да се Турска удаљава од ЕУ

0

Турска под председником Тајипом Реџепом Ердоганом је окренула леђа приступању Европској унији, барем за сада, изјавио је европски комесар за суседску политику и придруживање Јоханес Хан
„Свима је јасно да се тренутно Турска удаљава од европске перспективе“, рекао је Хан за Ројтерс.

Фокус односа Брисела и Анкаре мора да буде нешто друго, рекао је он и додао да треба видети шта би могло да се уради у будућности и да ли може да се обнови нека врста сарадње.

Сам Ердоган рекао је прошле недеље да Турска неће чекати вечно пред вратима ЕУ те да би и сама могла да одустане од чланства у ЕУ. Рекао је да ће бити одржан референдум о чланству ЕУ.

Хан је најавио да ће до почетка следеће године представити извештај владама ЕУ како би се разјаснио статус Турске.

Према његовим речима, ограничавање слободе медија и грађанских права, као и масовна хапшења учинили су скоро немогућим да Турска тренутно испуни критеријуме за придруживање ЕУ.

О правилима ЕУ не може се преговарати и Унија неће „одвојити стање људских права“ од преговора.

„Не постоји верзија турске демократије. Постоји само демократија. Турски народ има иста права да живи у слободи као Европљани“, рекао је Хан.

Он је одбацио наводе да је и ЕУ једним делом одговорна за скретање Турске ка централизованом систему.

„Нико не може да каже да је безгрешан, али то је увек суверена одлука земље (да одређује политику)… Ако имате одређену визију, тешко је интервенисати на значајан начин“, навео је он.

Хан је рекао да Турска треба да спроводи реформе због ЕУ због својих грађана, а „не због служења Европљанима“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*