Хановом изјавом постало јасно: НАТО је двострука превара

0

Најновију изјаву европског комесара за проширење Европске уније Јоханеса Хана да „то што је нека земља чланица НАТО-а није гаранција за добијање зеленог свјетла за чланство у ЕУ”, у опозицији виде као потврду њихове тезе да су то два у потпуности одвојена процеса која су про-НАТО партије без основа повезивале, док из власти поручују да су то знали и да је таква изјава измишљање „топле воде”.

Посланик Демократског фронта Милун Зоговић каже да је јучерашњом изјавом комесар Хан потврдио све оно што су добронамјерни одавно знали.

– Наиме, разоткрио је да је петпарачка политичка мантра коју је форсирао актуелни режим посљедњи низ година – да ће НАТО интеграције убрзати европске, најобичнија фарса и дневнополитичка манипулација и да је  угуравањем Црне Горе у сјеверно-атлантски савез, актуелни режим заправо одрађивао дугове које је имао према западним центрима моћи и обавјештајним службама, казао је Зоговић.

НАТО интеграције нијесу и неће имати никавог утицаја на убрзавање европског пута Црне Горе, а у прилог томе он наводи и чињеницу да многе чланице ЕУ нијесу чланице овог војног савеза.

– Чланство у ЕУ је, очигледно, због степена организованог криминала и корупције и даље под великим знаком питања, а и брутална политичка борба за преузимање медијске сцене Црне Горе, такође ће одложити ионако далеки датум када би наша држава трбало да постане пуноправни члан, закључује Зоговић.

Милачић: Прича о повезаности два процеса класична превара

Лидер Праве Црне Горе и један од оснивача Покрета за неутралност Марко Милачић сматра да је прича о повезаности та два процеса била класична превара за једнократну употребу док не уђемо у НАТО.

– Ја сам прије уласка у НАТО, као члан Покрета за неутралност, говорио о томе да су то два различита процеса. Најбољи примјер тога је Албанија која је постала чланица НАТО-а у тренутку када није била отворила ни једно једино поглавље у преговорима са ЕУ. И то није једини примјер чињенице да су то потпуно одвојени процеси, навео је Милачић.

Он подсјећа да је НАТО војна организација и војно крило тог неолибералног политичког концепта, а Европска унија је, како каже, нешто потпуно друго.

– Они који су то обећавали требало би да се посраме зато што је сад потпуно директно, с обзиром на то да долази од европског комесара, потпуно јасно да је била ријеч о класичном обмањивању. Мање забрињава што је то обмањивање долазило са званичних адреса у Црној Гори, већ што смо таква и слична обећања могли да чујемо и од опозиционих про-НАТО политичких партија и невладиних организација, казао је Милачић.

Он истиче да су грађане обмањивали и званичници ЕУ, јер су и они у току НАТО интеграција, док су оне биле отворене и прије уласка, такође говорили о компатибилности та два процеса.

– Овакве изјаве нијесмо могли чути од Хана док смо улазили у НАТО, што значи да је то била двострука превара, а сад кад смо се учланили и када је то по њима завршен процес, почели су да се усредсређују на ЕУ и те интеграције, оцијенио је Милачић.

Дамјановић: Хан поручио режиму да послушност нема вриједност у ЕУ

Координатор Мировног покрета „Не у рат – не у НАТО” Игор Дамјановић каже да се варају сви који мисле да је лидерима малих земаља једноставно да воде аутономну спољну политику, те да је то посебно комплексно на Балкану, гдје западне силе показују неупоредиво веће и конкретније интересовање од њихових геостратешких ривала.

– Међутим, док поједина руководства, попут рецимо Србије, покушавају да из могућег извуку максимум корисног за интересе свог народа и државе, режим који персонификују Мило Ђукановић и Душко Марковић већ двије деценије демонстрира политику максималне послушности и снисходљивости. Увели су санкције Русији, протјерали руске дипломате, признали лажну државу Косово, усвојили низ на Западу унапријед написаних непријатељских аката усмјерених против режима Сирије, Ирана и Либије и, коначно, противно већинској вољи народа увели су и Црну Гору у НАТО, сматра Дамјановић.

Да на Западу не цијене политику максималне послушности имали смо, по ријечима Дамјановића, прилике да посредно сазнамо из јучерашње изјаве комесара Јоханеса Хана, који је индиректно поручио црногорском режиму да „сва снисходљивост и послушност демонстрирана посљедње двије деценије нема апсолутно никакву трајну вриједност и поштовање у Европској унији”.

– Да ствари стоје тако, наговијештено је било прије неколико мјесеци, када је из Брисела поручено да највише шанси да постане чланица ЕУ од балканских земаља има Србија, која је у међународним односима водила потпуно другачију политику од црногорских власти, без санкција Русији, протјеривања дипломата и непријатељских аката према земљама чији су режими непопуларни на Западу, казао је Дамјановић, додајући да, како вријеме пролази, постаје све очигледније да чланство у НАТО са собом не носи апсолутно никакве политичке, економске, па ни безбједносне бенефите.

– С друге стране, представља камен о врату и најгорој одлуци коју су у датом моменту власти Црне Горе могле да донесу, одлуци која је Црној Гори нанијела непоправљиву штету, закључио је Дамјановић.

Вуковић: Ханово откривање „топле воде”

Посланик ДПС-а Миодраг Вуковић негира да је ДПС, као једна од партија која се залагала за улазак у НАТО, представио то чланство као услов за улазак у ЕУ. Додаје, ипак, да је највећи број земаља у посљедњим учлањењима прво постао члан НАТО-а, па ЕУ, али и да они који приступе Сјеверно-атлантском савезу једноставније и брже улазе у Унију, те да ће се то десити и са Црном Гором.

– Ми смо говорили о усвајању демократских вриједности које важе у 28 земаља чланица Уније, а које су чланице НАТО-а и да самим тим што освојимо те вриједности – лакше идемо ка ЕУ. А то што је Хан рекао, то је откривање топле воде, ми то знамо. Да је то услов, ми бисмо смањили брзину и чекали да по аутоматизму уђемо у ЕУ, казао је Вуковић за „Слободу“.

Он истиче да и једна и друга организација имају свој смисао, свој резон и да баштине демократске вриједности.

– Остварили смо напор за једну заједницу, за другу остварујемо – колико брзо то је ствар убједљивости, питање друге природе, али Црна Гора је на најбољем путу да до краја и без остатка освоји оне стандарде и захјеве које емитује Европска унија као засебна демократска заједница, поручио је Вуковић.

ин4с

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*