Hanovom izjavom postalo jasno: NATO je dvostruka prevara

0

Najnoviju izjavu evropskog komesara za proširenje Evropske unije Johanesa Hana da „to što je neka zemlja članica NATO-a nije garancija za dobijanje zelenog svjetla za članstvo u EU”, u opoziciji vide kao potvrdu njihove teze da su to dva u potpunosti odvojena procesa koja su pro-NATO partije bez osnova povezivale, dok iz vlasti poručuju da su to znali i da je takva izjava izmišljanje „tople vode”.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović kaže da je jučerašnjom izjavom komesar Han potvrdio sve ono što su dobronamjerni odavno znali.

– Naime, razotkrio je da je petparačka politička mantra koju je forsirao aktuelni režim posljednji niz godina – da će NATO integracije ubrzati evropske, najobičnija farsa i dnevnopolitička manipulacija i da je  uguravanjem Crne Gore u sjeverno-atlantski savez, aktuelni režim zapravo odrađivao dugove koje je imao prema zapadnim centrima moći i obavještajnim službama, kazao je Zogović.

NATO integracije nijesu i neće imati nikavog uticaja na ubrzavanje evropskog puta Crne Gore, a u prilog tome on navodi i činjenicu da mnoge članice EU nijesu članice ovog vojnog saveza.

– Članstvo u EU je, očigledno, zbog stepena organizovanog kriminala i korupcije i dalje pod velikim znakom pitanja, a i brutalna politička borba za preuzimanje medijske scene Crne Gore, takođe će odložiti ionako daleki datum kada bi naša država trbalo da postane punopravni član, zaključuje Zogović.

Milačić: Priča o povezanosti dva procesa klasična prevara

Lider Prave Crne Gore i jedan od osnivača Pokreta za neutralnost Marko Milačić smatra da je priča o povezanosti ta dva procesa bila klasična prevara za jednokratnu upotrebu dok ne uđemo u NATO.

– Ja sam prije ulaska u NATO, kao član Pokreta za neutralnost, govorio o tome da su to dva različita procesa. Najbolji primjer toga je Albanija koja je postala članica NATO-a u trenutku kada nije bila otvorila ni jedno jedino poglavlje u pregovorima sa EU. I to nije jedini primjer činjenice da su to potpuno odvojeni procesi, naveo je Milačić.

On podsjeća da je NATO vojna organizacija i vojno krilo tog neoliberalnog političkog koncepta, a Evropska unija je, kako kaže, nešto potpuno drugo.

– Oni koji su to obećavali trebalo bi da se posrame zato što je sad potpuno direktno, s obzirom na to da dolazi od evropskog komesara, potpuno jasno da je bila riječ o klasičnom obmanjivanju. Manje zabrinjava što je to obmanjivanje dolazilo sa zvaničnih adresa u Crnoj Gori, već što smo takva i slična obećanja mogli da čujemo i od opozicionih pro-NATO političkih partija i nevladinih organizacija, kazao je Milačić.

On ističe da su građane obmanjivali i zvaničnici EU, jer su i oni u toku NATO integracija, dok su one bile otvorene i prije ulaska, takođe govorili o kompatibilnosti ta dva procesa.

– Ovakve izjave nijesmo mogli čuti od Hana dok smo ulazili u NATO, što znači da je to bila dvostruka prevara, a sad kad smo se učlanili i kada je to po njima završen proces, počeli su da se usredsređuju na EU i te integracije, ocijenio je Milačić.

Damjanović: Han poručio režimu da poslušnost nema vrijednost u EU

Koordinator Mirovnog pokreta „Ne u rat – ne u NATO” Igor Damjanović kaže da se varaju svi koji misle da je liderima malih zemalja jednostavno da vode autonomnu spoljnu politiku, te da je to posebno kompleksno na Balkanu, gdje zapadne sile pokazuju neuporedivo veće i konkretnije interesovanje od njihovih geostrateških rivala.

– Međutim, dok pojedina rukovodstva, poput recimo Srbije, pokušavaju da iz mogućeg izvuku maksimum korisnog za interese svog naroda i države, režim koji personifikuju Milo Đukanović i Duško Marković već dvije decenije demonstrira politiku maksimalne poslušnosti i snishodljivosti. Uveli su sankcije Rusiji, protjerali ruske diplomate, priznali lažnu državu Kosovo, usvojili niz na Zapadu unaprijed napisanih neprijateljskih akata usmjerenih protiv režima Sirije, Irana i Libije i, konačno, protivno većinskoj volji naroda uveli su i Crnu Goru u NATO, smatra Damjanović.

Da na Zapadu ne cijene politiku maksimalne poslušnosti imali smo, po riječima Damjanovića, prilike da posredno saznamo iz jučerašnje izjave komesara Johanesa Hana, koji je indirektno poručio crnogorskom režimu da „sva snishodljivost i poslušnost demonstrirana posljednje dvije decenije nema apsolutno nikakvu trajnu vrijednost i poštovanje u Evropskoj uniji”.

– Da stvari stoje tako, nagoviješteno je bilo prije nekoliko mjeseci, kada je iz Brisela poručeno da najviše šansi da postane članica EU od balkanskih zemalja ima Srbija, koja je u međunarodnim odnosima vodila potpuno drugačiju politiku od crnogorskih vlasti, bez sankcija Rusiji, protjerivanja diplomata i neprijateljskih akata prema zemljama čiji su režimi nepopularni na Zapadu, kazao je Damjanović, dodajući da, kako vrijeme prolazi, postaje sve očiglednije da članstvo u NATO sa sobom ne nosi apsolutno nikakve političke, ekonomske, pa ni bezbjednosne benefite.

– S druge strane, predstavlja kamen o vratu i najgoroj odluci koju su u datom momentu vlasti Crne Gore mogle da donesu, odluci koja je Crnoj Gori nanijela nepopravljivu štetu, zaključio je Damjanović.

Vuković: Hanovo otkrivanje „tople vode”

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković negira da je DPS, kao jedna od partija koja se zalagala za ulazak u NATO, predstavio to članstvo kao uslov za ulazak u EU. Dodaje, ipak, da je najveći broj zemalja u posljednjim učlanjenjima prvo postao član NATO-a, pa EU, ali i da oni koji pristupe Sjeverno-atlantskom savezu jednostavnije i brže ulaze u Uniju, te da će se to desiti i sa Crnom Gorom.

– Mi smo govorili o usvajanju demokratskih vrijednosti koje važe u 28 zemalja članica Unije, a koje su članice NATO-a i da samim tim što osvojimo te vrijednosti – lakše idemo ka EU. A to što je Han rekao, to je otkrivanje tople vode, mi to znamo. Da je to uslov, mi bismo smanjili brzinu i čekali da po automatizmu uđemo u EU, kazao je Vuković za „Slobodu“.

On ističe da i jedna i druga organizacija imaju svoj smisao, svoj rezon i da baštine demokratske vrijednosti.

– Ostvarili smo napor za jednu zajednicu, za drugu ostvarujemo – koliko brzo to je stvar ubjedljivosti, pitanje druge prirode, ali Crna Gora je na najboljem putu da do kraja i bez ostatka osvoji one standarde i zahjeve koje emituje Evropska unija kao zasebna demokratska zajednica, poručio je Vuković.

in4s

POSTAVI ODGOVOR

*