Ханс Хаутман: Злочини над Словенима у Првом светском рату

Иако је тема Великог рата поводом обележавања његове стогодишњице умногоме освежила наше познавање тог историјског догађаја, још увек је мноштво неистражених и недовољно осветљених чињеница које би могле да понуде нову, или чак другачију перспективу у сагледавању прве масовне синтезе људског страдања.

2

Др Ханс Хаутман, професор емеритус на Универзитету „Јоханес Кеплер“ у Линцу и дугогодишњи председавајући аустријског Друштва за истраживање историје правосуђа, посебно се бавио репресијом над цивилним становништвом у Првом светском рату. Број страдалих од стране Аустроугарске, према подацима које је прикупио, умногоме превазилази наша досадашња сазнања и нису ретки они који га у правном смислу данас квалификују као геноцид.

„Oно што Први и Други светски рат издваја од осталих јесу неконтролисани злочини против цивилног становништва које су починили, пре свега, Немачки рајх и Аустроугарска, али и Османско царство. Дакле, ми данас можемо да говоримо о три велика злочина која су се догодила у Првом светском рату. Први је злочин Османског царства над јерменским становништвом, затим масакр који су починили припадници царске аустроугарске војске над Рутенима и српским становништвом и злочини немачке војске током марша кроз Белгију 1914. године и у северној Француској. Међутим, злочини аустроугарске војске над Рутенима и Србима остали су и даље мање познато поглавље у историји Првог светског рата. Кад је реч о укупном броју жртава, ови злочини налазе се на другом месту. Дакле, било је више жртава међу Рутенима и Србима него међу белгијским становништвом. Процењује се да их је било 80.000″, започиње своје излагање др Хаутман и наставља:

„То је било доба империјализма које је започело крајем деветнаестог века ‒ доба у ком су велике империјалне силе колонизовале државе Африке и Азије сматрајући тамошње становништво нижевредним. Припадници беле расе себе су поставили на сам врх хијерархије људског рода. Дакле, то није било нешто што су измислили национал-социјалисти. Идеја о расној супериорности настала је још у 19. веку и отад се развијала.

Током устанака народа у колонијализованој Африци, и пре Првог светског рата, немачки колонијалисти, као и Енглези у Индији, починили су тешке злочине. То значи да је тада светом владала расистичка и социјал-дарвинистичка идеологија и у тој категоризацији ко је на врху, а ко на дну лествице, словенски народи нашли су се при дну лествице. Јужнословенски народи у немачком делу монархије, као и они који су живели у аустроугарском делу царства, били су једнако обесправљени и маргинализовани. Све је то имало страшне последице у тренутку кад је Први светски рат избио и кад је, да тако кажемо, отворен пут таквој злочиначкој идеологији.“

О увреженој и нашироко прихваћеној расној теорији која можда најбоље илуструје политику великих сила крајем 19. и почетком 20. века сведочи билтен Министарства спољних послова Двојне монархије из 1916. године, припремљен као одговор силама Антанте на оптужбе да је Ка-унд-Ка држава прекорачила норме међународног права:

„Правници нас уче да су цивилизоване државе принуђене у рату са народима који се налазе на нижем степену цивилизације да примене ратно право које је прилагођено њиховом начину ратовања. Тако су поступали Французи у Африци и у Тонкину (Вијетнам), у Кини и у Дахомеју, а Енглези у Индији и Руси на Кавказу и у Туркестану.“

Проглас објављен Руми августа 1914. године као Директива за поступање са становништвом у Србији претходио је наступању аустроугарске војске и према њему:

„Рат нас води у непријатељску земљу са становништвом које нас бескрајно мрзи, у којој је дозвољено кукавичко убиство чак и над припадницима вишег сталежа, као што је показала сарајевска катастрофа, убиства се славе као јунаштва. Према таквом народу сваки облик људскости и сажаљења је неумесан, штавише опасан.“

На тај начин легализован је расизам над Србима, према коме је сваки његов облик био дозвољен. Због тога би ваљало да држава Србија данас, ако већ због политичког мира не ангажује правнике који би захтевали ревандикацију пред међународним судовима који је извршен над њеним становништвом у Првом светском рату, подигне споменик десетинама хиљада недужних жртава које су страдале у рату само због своје националне припадности.

Аустроугарска суспендовала парламент у Првом светском рату
Двојна монархија је још од 1867. била конституционална, али са врло озбиљним недостацима демократских начела. Парламент је имао врло мало права, док је извршна власт припадала монарху, односно, цару који је тако имао могућност да влада на основу „изузетих права“ без обзира на парламент. Имао је могућност да распусти парламент, што се почетком Првог светског рата и догодило. Аустрија је у то време била једина зараћена страна у којој се такво нешто догодило. Чак је и царска Русија, која је у очима Аустроугарске била ништа друго до једна обична азијска варварска земља, имала парламент. Било је још других законских могућности примене оваквих „изузетих права“ којим су се поједина демократска права и слобода становништва могла ограничити или чак укинути. На пример,тако се могло укинути учешће лаика у суђењу – пороте, и још много тога. Дакле, почетком Првог светског рата, сви ти изузети закони користили су се и комбиновали, чиме је уведена је диктатура. Њу је осетило и немачко и аустроугарско становништво – цензурисани су чак и новине и писма. Међутим, последице диктатуре највише је осетило становништво у Монархији које је сматрано потенцијално нелојалним. У ту групу спадају Чеси, Рутени у Галицији, Срби у Угарској и Босни и Херцеговини, а након уласка Италије у рат 1915, и Словенци. Ти народи су највише испаштали, а највеће људске жртве су претрпели Рутени и Срби.
Невена ТОДОРОВИЋ, РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*