Хаос на улицама Атине: Сукоб грађана и полиције због најава мера штедње!

0

У Атини су у среду избили сукоби полиције и демонстраната који протестују због нових мера штедње које по захтеву страних поверилаца управо разматра Скупштина Грчке и то у атмосфери генералног штрајка који је паралисао живот земље

Групе демонстраната сукобиле су се с полицијом по завршетку протеста на којем је било око 12.000 људи. Бацали су димне бомбе на полицију која је узвратила сузавцем.

grcka_14950547475

На другом, вечерњем протесту испред Скупштине Грчке, демонстрирало је више од 3.000 полицијаца, ватрогасаца и обалских стражара, гневних због најављеног смањења плата. Неки од њих су покушали да се пробију у зграду Скупштине.

Нове мере за стезање каиша укључују још једно смањење плата и пензија и повећање пореза, што је коалициона влада Алексиса Ципраса прихватила да би од међународних поверилаца добила нову позајмицу.

У среду је у центру Атине било више протестних скупова са хиљадама људи, који не желе да прихвате ново смањење плата и пензија, а једна од синдикјалних парола је била „Не новој пљачки плата и пензија“.

Полицијски синдикалисти окачили су велики црни транспарент под црквицом на стеновитом врху брда Ликавитос у центру Атине, видљивом из Скупштине, на којем је на немачком и грчком писало: „Kолико вреди живот грчког полицајца?“

Због генералног штрајка јавне болнице су у среду пружале само хитну помоћ, возови и бродови нису саобраћали, као ни аутобуси, тролејбуси, метро и трамваји у Атини.

Судови су такође били затворени, а нису радили ни адвокати и јавни бележници.

Грчка зависи од међународне помоћи од 2010. Да би добила средства морала је да смањи плате, повећа порезе и спроведе реформе за повећање буџетских прихода, али је продубљена рецесија избрисала четвртину привреде, док је скоро сваки четврти запослени остао без посла.

У склопу трећег споразума о међународној помоћи, Грчка мора да спроведе низ темељних економских реформи да би добила позајмице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*