Хаос на улицама Букурешта: На најмасовнијем протесту 125.000 ЉУДИ, сукоби с полицијом

0

Хиљаде људи и данас су изашле на улице Букурешта и још неких румунских градова да протестују након што је влада хитно издала спорни декрет којим се смањују казне за корупцију што би многе политичаре могло да поштеди кривичног гоњења, а у Букурешту је дошло до сукоба између жандарма и дела демонстраната.

Један број демонстраната је бацао флаше и петарде а припадници полиције су узвратили сузавцем, преноси агенција Ађерпрес. По званичним подацима, лакше су повређена два полицајца и два демонстраната, па су одведени у болницу.

Румунска жандармерија апеловала је на смиреност и затражила од демонстраната који мирно протестују да се дистанцирају од група које гађају полицију.


Већина демонстраната окупљених на тргу у Букурешту извикивала је „Не насиљу“, наводи румунска агенција.

Хиљаду полицајаца је било распоређено у Букурешту пред демонстрације које су почеле у раним вечерњим сатима и трајале скоро пет сати, упркос поларној хладноћи.

Према проценама полиције, у Букурешту се окупило више од 100.000 демонстраната.


АФП преноси да су демонстранти су и на улицама других градова – Kлужа (20.000), Темишвара (15.000), Сибијуа (10.000), а има их и другде, али су се разишли без инцидената. Према неким проценама на територији Румуније било је од двеста до чак 300.000 демонстраната.

Хиљаде Румуна су и синоћ изашле на улице протестујући из истог разлога.

У Букурешту су се демонстранти спонтано окупили испред седишта владе, узвикујући „Лопови!“ и позивајући на оставку социјадемократске владе, која је на власти мање од месец дана, преноси АФП. „Срам вас било!“, „Оставка!“, такође су узвикивали грађани који су се окупили упркос јакој зими.


Протести су избили одмах након објављивања ванредно донетог декрета који би могли да многим политичарима омогуће да избегну кривично гоњење, наводи француска агенција.

Демонстранти су осудили изненадно усвајање у уторак увече хитне уредбе која би могла политичаре ослободити неких оптужби. Побуна против тога траје и јача већ десет дана.

Министар правде Флорин Јордаке правдао је декрет, који је заобишао парламент и ступиће на снагу готово аутоматски, што је потребно „да би се закон ускладио са одлукама уставног суда“.

Нова влада је у напетој кохабитацији с председником Румуније, десничарем Kлаусом Јоханисом који је владину уредбу о ублажавањуи прописа о борби против корупције оценио као „неприхватљиву“, и „скандалозну“ и рекао да очекује да је Уставни суд обори.


Уредба декриминализује више дела и злоупотребу власти, а нека од таквих дела постају кажњива затвором само ако је проузорокована штета већа од 44.000 евра. То посебно треба да омогући да шеф Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа избегне суђење због фиктивних послова које је формално почело у уторак. Драгнеа је хтео место премијера, али је морао да поднесе оставку због казне од две година затвора условно, због изборне преваре.

Влада је такође доставила парламенту предлог на основу којег би издржавања казне било ослобођено 2.500 затвореника осуђених на мање од пет година затвора, од чега такође могу имати користи осуђени политичари.

У јануару је влада премијера Сорина Гриндеануа објавила хитне декрете, што је изазвало гневне протесте широм земље и критике румунског председника десног центра Kлауса Јоханиса, који је 2014. године изабран на основу програма против корупције.

– Ово је тужан дан за владавину права, којој су тежак ударац задали противници правде и борбе против корупције – саопштио је јуче шеф румунске државе.

Јоханис је, чак, учествовао у првим демонстрацијама против законских измена.

Ројтерс наводи да је Румунија једна од европских држава са највећим степеном корупције у државној администрацији и многим областима јавног живота при чему су тужиоци навели да постоји око 2.000 случајева злоупотребе власти са укупном штетом од милијарду евра нанетом у протекле три године.

У недељу је, иначе, око 10.000 људи марширало Букурештом и другим румунским градовима у знак протеста против предлога владе да помилује више хиљада затвореника, док критичари тврде да ће тај потез уназадити напоре у борби против корупције.


Запад „дубоко забринут“ због декрета

Шест земаља Запада изразило је дубоку забринутост због декрета румунске Владе којим се декриминализују нека кривична дела повезана са корупцијом.

У заједничком саопштењу, амбасаде Белгије, Kанаде, Француске, Немачке, Холандије и САД изразиле су дубоку забринутост „због потеза Владе који поткопавају напредак Румуније остварен у последњих 10 година у вези са владавином закона и у борби против корупције“.


„Овај указ само може да поткопа репутацију Румуније у међународној заједници и угрозиће партнерства заснована на заједничким вредностима, а која су део принципа ЕУ и НАТО“, наводи се у саопштењу.

Европска комисија је такође изразила „велику забринутост“.

Влада Румуније се огласила само једном поруком, министра правосуђа Флорина Јордаћеа који на Фејсбуку тврди да у тим иницијативама Владе „нема ничег тајног, нелегалног или неморалног“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*