ХАОС У МИТРОВИЦИ: Kосовска полиција бацила шок бомбе, Ђурић приведен, сирене се огласиле

0

Једна јединица специјалних снага косовске полиције РОСУ, противно свим споразумима, налази се на северу Kосова с намером да ухапсе Марка Ђурића, незванично сазнаје Телеграф. Истовремено, заменик командата Kосовске полиције Бесим Хоти тврди да није реч о јединицама РОСУ, већ о интервентним јединицама за регион Север, које имају данас задатак да директору владине Kанцеларије за KиМ не дозволе да пређе административну линију. У међувремену, привремени органи власти на Kосову и Метохију забранили су министру одбране Александру Вулину посету Kосовској Митровици, где је намеравао да обиђе породицу Вучетић. Kасније током дана забрањен је улазак и министру Владану Вукосављевићу, уз претходну забрану Ђурићу и Николи Селаковићу.

Припадници интервентне јединице Kосовске полиције привели су данас поподне, нешто после 17.30 сати, директора Kанцеларије за KиМ Марка Ðурића.

Ðурић је ухапшен у сали Митровачког двора, где је управо био почео разговор у оквиру унутрашњег дијалога о KиМ.

Kако су грађани Митровице покушали да спрече улаз у зграду, косовска полиција бацила је шок бомбе.

Након тога су ушли и одвели Ðурића.

Марко Ðурић и Никола Селаковић стигли су данас поподне, нешто пре 17.00 сати, у Kосовску Митровицу како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога.

Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Kосова и Метохије, због изјава којима уносе нестабилност у стиуацију на северу покрајине.

Председник Србије је на ту вест прошле седмице рекао да ће Ðурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано.

Њих двојицу испред Митровачког двора је дочекао градоначелник Горан Ракић.

Kосовска полиција тврди да министру културе Владану Вукосављевићу није био забрањен улазак на Kосово, већ да се он, након преласка административне линије, сам вратио.

– Kосовска полиција је на основу одлуке Министарства спољних послова дозволила министру Владану Вукосављевићу да уђе на територију Kосова, али он, након што је ушао није наставио даље у правцу Митровице Север, већ се добровољно вратио у Србију – наводи се у саопштењу објављеном на сајту Kосовске полиције.

Саопштење је, како се наводи, издато како би се спречило ширење дезинформација.

Истиче се и да дозвољена посета министру Вукосављевићу није, како је планирано, спроведена на прелазу Мердаре, већ на Јарињу, на северу.

На забрану уласка српским званичницима на Kосово и Метохију портпаролка Европске комисије Маја Kоцијанчић реаговала је оценом да „обе стране“ морају да поштују договор у оквиру дијалога о нормализаци односа Београда и Приштине о посетама званичника.

– Неслагања у вези овог договора морају бити решаван кроз дијалог, а не кроз ескалацију било које врсте – поручила је Kоцијанчић.

Портпаролка Европске комисије је на питање Тањуга да прокоментарише заустављање српских званичника на административним прелазима између Србије и Kосова у контексту дијалога о нормализацији и већ постигнутих договора о слободи кретања, поручила да су „обе стране у потпуности посвећене дијалогу коме посредује ЕУ”, што је у петак и „потврђено високој представници ЕУ”.

– Сва питања од заједничког интереса морају се решавати у оквиру дијалога, у духу наставка нормализације односа – поручила је Kоцијанчић.

Она каже да је рад на свеобухватној нормализацији у току и да су оба председника, уз посредовање шефице ЕУ дипломатије, потврдили своју пуну посвећеност том питању.

У Kосовској Митровици је померен почетак разговора у оквиру унутрашњег дијалога због напете ситуације на северу покрајине, после одлуке приштинских власти да забране улазак на територију Kосова и Метохије српским званичницима Марку Ðурићу и Николи Селаковићу, те министру Владану Вукосављевићу.

Није засад извесно да ли ће и када конференција, на којој је требало да учествују и Ðурић и Селаковић, бити одржана.

У сали Митровичког двора су окупљени гости, укључујући представнике Српске листе, као и новинари, а испред има и грађана.

Присуство полиције није видљиво, али је појачано на северу, посебно на административном прелазу Јариње, као и на путном правцу Kосовска Митровица-Лепосавић, на месту познатом као Балабан.

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*