ХАОС У САБОРУ: После оставке Петрова новог председника терали са столице

0

Посланици Моста не слажу се са председавањем Жељка Рајнера. Било нерешено гласање о поверењу министру финансија
Колапс и нови хаос у Хратском сабору, након што је лидер Моста, дојучерашње мање чланице владајуће коалиције, Божо Петров поднео оставку на позицију председника тог највишег законодавног тела.
Његово место је заузео бивши председник Сабора Жељко Рајнер, али је на то реаговао Мостов заступник Никола Грмоја, који је затражио од потпредседника Сабора да одмах устане са те столице цитирајући Пословник.

Према Пословнику о раду Сабора, наиме, објаснио је Грмоја, право да седне на столицу председника Сабора има само потпредседник из реда парламентарне већине.

Како је, међутим, раније данас Сабор гласао нерешено о поверењу министру финансија Здравку Марићу (75:75), Мостовци сматрају да Сабор нема парламентарну већину и да самим тим нико не може да преузме председавање Скупштином.

Изјашњавањем шефова посланичких клубова у Сабору је одређена получасовна пауза.

ПУХОВСКИ: НОВИ ИЗБОРИ 4. ЈУНА СА ДРУГИМ КРУГОМ ЛОКАЛНИХ

Политички аналитичар Жарко Пуховски уверен је да ће у Хрватској, након најновијих догађања, бити расписани нови ванредни парламентарни избори и да ће они бити одржани 4. јуна, заједно са другим кругом локалних избора.

„Имаћемо изборе 4. јуна, с другим кругом локалних избора“, рекао је Пуховски коментаришући гласање о поверењу министру финансија Здравку Марићу у Сабору које је било 75:75.

Пуховски сматра да је изненађујуће то што је саборски заступник СДП-а Томислав Сауха гласао против опозива министра Марића.

„На Саухи је извршен притисак. Верујем да су му у ХЏ-у обећали помоћ, утолико што би се јасније ангажовали на доказивању да је тип праксе с дневницама настављен и након његовог мандата“, рекао је Пуховски за портал Индеџ.хр.

Коментаришући одлуку ХЏ-овог заступника Жељка Гласновића да напусти Сабор и не гласа, Пуховски сматра да се он тиме профилише као алтернативни вођа деснице у Хрватској.

Сматра како цели овај расплет догађаја значи да ће се до краја дана распустити парламент.

„Ово јако одговара ХЏ-у јер ће се подаци о дуговима Агрокора дознати тек иза 10. јуна. Ако дуг буде већи него се очекивало, то би могло довести ХЏ у сумњу да је штитио некоректно пословање Агрокора. Овако ће се избори догодити пре тога и ХЏ ће од тога имати користи“, сматра Пуховски за портал Индеџ.хр.

Наводи да ће корист од нових избора имати и опозициони Живи зид те да ће од тога најмање користи имати – СДП

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*