Хаос у Скупштини: Пљуште увреде, кажњено осам посланика

0

Седницу Одбора за административна питања у Скупштини Србије данас су обележиле свађе и увреде и атмосфера на ивици физичког обрачуна, а посланицима опозиције није било дозвољено да узму учешће у расправи. Одбор је на седници која је трајала 10 минута казнио осам посланика опозиције због ометања рада седнице парламента.

Посланици опозиције затражили су данас смену Александра Мартиновића са места председника скупштинског Административног одбора, због тога што њиховим члановима није дао реч на седници тог одбора и са образложењем да на тај начин угрожава парламентаризам и „уводи“ у диктатуру.

Заменик председника Административног одбора Ненад Константиновић (СДС) рекао је новинарима да је Мартиновић данас онемогућио све чланове одбора, и опозиције и чланове парламентарне већине, да се јаве за реч и да дискутују о тачкама дневног реда. Константиновић је рекао и да је спреман да закаже нову седницу са истим тачкама дневног реда на предлог трећине чланова одбора. Посланик СРС Немања Шаровић најавио је да ће та партија покренути иницијативу за смену Мартиновића са места председника одбора, а председник Двери Бошко Обрадовић затражио је оставку председнице скупштине Маје Гојковић.

„Начин на који се понашао Александар Мартиновић је нешто што се није десило у историји српског парламентаризма, заиста је тешко објаснити шта су му мотиви“, рекао је Шаровић новинарима. Он је додао да Мартиновић, иначе, „нема никакав морални кредибилитет од оног тренутка када је напустио СРС“.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак каже да до сада није доживео да председавајући не да реч посланику, а био је, каже, посланик у више сазива, на републичком, савезном и покрајинском нивоу. Чанак сматра да то говори да је парламентаризам у кризи, што може довести до несагледивих последица. „Последице су из историје познате како изгледају, ја се надам да нећемо морати да гледамо репризе“, рекао је Чанак и додао да је реч о угрожавању не само парламента већ и државе.  „Ово је корак ка диктатури, скрећем пажњу владајућој већини да се узме у памет док није касно“, рекао је Чанак.  Конференцију за новинаре су одржале и демократе, а посланица ДС Александра Јерков рекла је да је „незапамћено да је председник Административног одбора свим посланицима забранио да говоре“. СНС је тиме, каже она, поручила да неће да трпи критике.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*