ХАОС У СПЦ! Владике са лажних налога шпијунирају свештенике по Твитеру!

0

Твитерманија завладала и у СПЦ!

Твитер и коментари о њима на тој друштвеној мрежи не стварају главобољу само нашим политичарима. Веровали или не, и владике Српске православне цркве су веома заинтересоване шта се о њима тамо пише!

Иако многи мисле да епископи углавном и не знају шта је то Твитер, јер просто само ретки попут владике Антонија (старешине Подворја Српске патријаршије у Москви) имају званичан налог, наша сазнања показују да није баш тако. Многи од њих, чак и они који спадају у стару гарду, имају лажне профиле, помоћу којих сурфују и гледају шта се то о њима пише!

– Неретко и коментаришу постове и дешава се чак да хвале себе! Неки сами „рукују Твитером“, док има оних који су за то задужили ђаконе. Некада их твитови које прочитају буквално избаце из такта, па преко својих лажњака улазе у дискусије и препиру се! Наше владике су генерално гледано врло савремене, готово сви имају паметне телефоне и просто иду у корак са временом.

– Али помало је смешно што их све то узбуђује и нервира. Најбољи пример за све то је владика Сергије, који је на Сабору покренуо тему негативних коментара о њему на Фејсбуку и Твитеру. Он се жалио патријарху и тврдио да је уверен да то раде свештеници из његове епархије јер желе да га блате зато што их не унапређује и не повлађује им – каже наш извор, подсећајући да га је тада патријарх гледао шокирано.

Kоментаришући ову причу, Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“, за наш лист каже да све то спада у искушења модерног доба…

– Имајући у виду да живимо у једном потпуно виртуелном и помало ирационалном и ријалити свету, све је могуће. Лично, знам да се мој епископ Лаврентије сигурно не бави тиме, али што се осталих тиче, све је могуће. Твитер је, као што знамо, постао веома моћан, али препун је злоупотреба и то су све искушења модерног доба – каже Ранковић.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић истиче да је уверен да владике „вршљају“ по Твитеру јер знају да је јавно мњење веома важно.

– И те како им је битно шта се о њима пише и говоре. Наравно да им је битно какво мишљење преовладава о њима, а нарочито ако о њима пишу неке јавне личности или просто људи са утицајем у друштву. Владике су стално у некој врсти предизборне кампање. Такође, верујем да су упослили неке ђаконе из својих епархија који прате све по Твитеру и преносе њима – каже Ђеновић.

Патријарх отишао у Африку!

Патријарх српски Иринеј отпутовао је јуче у посету Јужноафричкој Републици и Боцвани. Према плану посете, поглавар СПЦ ће 27. октобра освештати Храм Светог Саве Српског у Габорону, престоници Боцване. Дан касније присуствоваће прослави грчког националног празника и служити Свету литургију са локалним архијерејима у Kејптауну, у Јужноафричкој Републици. – На југу Африке живи више хиљада Срба, са чијим представницима ће се патријарх срести. Ово је врло значајна посета за српску заједницу, али и све православне хришћане који су везани за овај храм – наводе у Патријаршији СПЦ.

 

Alo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*