HAOS U SPC! Vladike sa lažnih naloga špijuniraju sveštenike po Tviteru!

0

Tvitermanija zavladala i u SPC!

Tviter i komentari o njima na toj društvenoj mreži ne stvaraju glavobolju samo našim političarima. Verovali ili ne, i vladike Srpske pravoslavne crkve su veoma zainteresovane šta se o njima tamo piše!

Iako mnogi misle da episkopi uglavnom i ne znaju šta je to Tviter, jer prosto samo retki poput vladike Antonija (starešine Podvorja Srpske patrijaršije u Moskvi) imaju zvaničan nalog, naša saznanja pokazuju da nije baš tako. Mnogi od njih, čak i oni koji spadaju u staru gardu, imaju lažne profile, pomoću kojih surfuju i gledaju šta se to o njima piše!

– Neretko i komentarišu postove i dešava se čak da hvale sebe! Neki sami „rukuju Tviterom“, dok ima onih koji su za to zadužili đakone. Nekada ih tvitovi koje pročitaju bukvalno izbace iz takta, pa preko svojih lažnjaka ulaze u diskusije i prepiru se! Naše vladike su generalno gledano vrlo savremene, gotovo svi imaju pametne telefone i prosto idu u korak sa vremenom.

– Ali pomalo je smešno što ih sve to uzbuđuje i nervira. Najbolji primer za sve to je vladika Sergije, koji je na Saboru pokrenuo temu negativnih komentara o njemu na Fejsbuku i Tviteru. On se žalio patrijarhu i tvrdio da je uveren da to rade sveštenici iz njegove eparhije jer žele da ga blate zato što ih ne unapređuje i ne povlađuje im – kaže naš izvor, podsećajući da ga je tada patrijarh gledao šokirano.

Komentarišući ovu priču, Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“, za naš list kaže da sve to spada u iskušenja modernog doba…

– Imajući u vidu da živimo u jednom potpuno virtuelnom i pomalo iracionalnom i rijaliti svetu, sve je moguće. Lično, znam da se moj episkop Lavrentije sigurno ne bavi time, ali što se ostalih tiče, sve je moguće. Tviter je, kao što znamo, postao veoma moćan, ali prepun je zloupotreba i to su sve iskušenja modernog doba – kaže Ranković.

Verski analitičar Draško Đenović ističe da je uveren da vladike „vršljaju“ po Tviteru jer znaju da je javno mnjenje veoma važno.

– I te kako im je bitno šta se o njima piše i govore. Naravno da im je bitno kakvo mišljenje preovladava o njima, a naročito ako o njima pišu neke javne ličnosti ili prosto ljudi sa uticajem u društvu. Vladike su stalno u nekoj vrsti predizborne kampanje. Takođe, verujem da su uposlili neke đakone iz svojih eparhija koji prate sve po Tviteru i prenose njima – kaže Đenović.

Patrijarh otišao u Afriku!

Patrijarh srpski Irinej otputovao je juče u posetu Južnoafričkoj Republici i Bocvani. Prema planu posete, poglavar SPC će 27. oktobra osveštati Hram Svetog Save Srpskog u Gaboronu, prestonici Bocvane. Dan kasnije prisustvovaće proslavi grčkog nacionalnog praznika i služiti Svetu liturgiju sa lokalnim arhijerejima u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici. – Na jugu Afrike živi više hiljada Srba, sa čijim predstavnicima će se patrijarh sresti. Ovo je vrlo značajna poseta za srpsku zajednicu, ali i sve pravoslavne hrišćane koji su vezani za ovaj hram – navode u Patrijaršiji SPC.

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*