ХАПСИ: Отворени сепаратизам, зашто тужилаштво жмури

0

Такозвана „Војвођанска партија“, коју води Александар Оџић, на својој фесјбук страници је поставила слику на којој пише да „Војводина није Србија“, а у опису слике још пише и „Војводина република“ и „Војводина Војвођанима„.

Ријеч је о регистрованој политичкој партији у Србији, а не некој насумичој групи организованој на друштвеним мрежама.

Скандалозна слика има око двије хиљаде позитивних лајкова и преко 500 подјела, што је огроман број за странице на Балкану.

Овим се крши дио члана 5. Устава Републике Србије и неколико чланова кривичног законика.

Из члана 5:

Недопуштено је дјеловање политичких странака које је усмјерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских или мањинских права, или изазивање расне, националне или вјерске мржње.

Осим тога, крши се члан 307, 308. и 309. кривичног законика, а за оба је најмања предвиђена казна од три године затвора.

Члан 307.

(1) Ко силом или на други противуставан начин покуша да отцијепи неки дио територије Србије, или да дио те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.

Члан 308.

(1) Ко силом или пријетњом употребе силе покуша да промијени уставно уређење Србије, или да свргне највише државне органе, казниће се затвором од три до петнаест година.

Члан 309.

(1) Ко у намјери угрожавања уставног уређења или безбиједности Србије позива или подстиче да се силом промијени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи, или представници тих органа, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година.

(3) Ко у намјери растурања израђује или умножава материјал који је по свом садржају такав да позива или подстиче на вршење дјела из става 1. овог члана, или ко упућује или пребацује на територију Србије такав материјал, или држи већу количину тог материјала у намери да га он или неко други растура, казниће се затвором од три мјесеца до три године.

Аутори те слике, било да су чланови странке, или обични грађани, због пласирања овог садржаја, требали би да буду изведени пред лице правде, и да одговарају за своје дјеловање.

Извор: in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*