Харач на факултетима-за уверења и пријаве и до 200 евра

Пријаве испита, накнадне пријаве, уверења, поништавање испита... само су неке од такса које факултети наплаћују студентима, а могу коштати и до 22.000 динара годишње.

0

Пријаве испита, накнадне пријаве, уверења, поништавање испита… само су неке од такса које факултети наплаћују студентима, а могу коштати и до 22.000 динара годишње.

Студенти се жале на енормно високе таксе које им намећу факултети. Тако годишње на Универзитету у Београду морају да дају у просеку и до 200 евра када се саберу све таксе, не рачунајући школарину, књиге и друге трошкове…

Прве две пријаве испита се не наплаћују по препоруци Министарства просвете, али све остале су папрене, чак и до 1.000 динара по испиту.

– Цена од 1.000 динара за трећу пријаву је превисока, посебно за нас који смо на самофинансирању. Ипак, и то је боље него раније, када су се прве две пријаве плаћале 600 динара, а трећа 1.100 – каже Милена Атанацковић.

Ако се испити не пријаве на време, на регуларну цену се додаје 1.000 динара, а на Правном факултету чак 2.000.

– Студирање на Филолошком факултету је, рецимо, јефтиније у односу на друге факултете. Ипак, ако одустанемо од полагања, имамо право да поништимо испит само једном, и то се плаћа 1.500 динара, а то се ретко где наплаћује – каже Марија Јевремовић.Минималан трошак за таксе, пријаве и овере у Новом Саду је око 8.000 динара за годину дана. На скоро свим факултетима само за упис године је потребно око 5.000 динара. Овере семестра су 1.000 до 2.300, а пријаве испита од 176 до 500 динара.

Студентски покрет Нови Сад је покренуо петицију којом захтева од факултета да престану с додатном наплатом редовних услуга.

– Захтевамо укидање наплате уписа у наредну школску годину, овере семестра, пријаве испита… До сада смо прикупили око 2.000 потписа – каже Весна Војводић из Студентског покрета.

Ни студенти у Нишу нису поштеђени намета. Тако студенти медицине за пропуштену недељу наставе плаћају 1.500 динара, а студенти Филозофског факултета који би да овере семестар без потписа професора сваки потпис плаћају 4.000 динара.

Образац 300 уместо 15 динара

Студенти у Нишу кажу да им је једна од најгорих цена за ШВ образац, који се наплаћује од 200 до 300 динара.

– Тај образац у књижари кошта 15 динара, а може да се преузме и са интернета и одштампа, а они га наплаћују 20 пута више

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*