Харадинај, Љимај и опозиција би да Тачију забране преговоре о подели и разграничењу

0

ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи нема подршку ни две странке владајуће коалиције за промену односно корекцију граница, док истовремено опозиција данас предаје захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине њиховог Косова на којој ће се забранити председнику Косова да у дијалогу о нормализацији односа са Србијом разговара о подели или о корекцији граница.

Против поделе или корекције граница су се изјасниле и Алијанса за будућност Косова, премијера Рамуша Харадинаја и Социјалдемократска иницијатива заменика премијера Фатмира Љимаја, које су део владајуће коалиције.

Премијер Харадинај је јуче изјавио како се у дијалогу са Србијом тежи правно обавезујућем споразуму о међусобном признању и да граница и територија нису теме о којима се може разговарати.

“ Нико на Косову нема мандат да о томе дискутује. Мислим да је то што говори председник на нивоу реторике односно против реторике. Надам се да је тако, ако је другачије – онда имамо озбиљан проблем“, казао је јуче Харадинај.

Он је рекао да ће Влада подржати захтев опозиције да се председнику Тачију забрани да у дијалогу са председником Србије Александром Вучићем или било ким другим разговара о границама Косова.

„Ми имамо и добро обележене границе са Србијом. Разговор о граници представља повратак назад, то је губитак за Косово. Имамо 20 година инвестиција НАТО-а на Косову. Ово личи на разговоре који су изазвали трагедије у бившој Југославији“, казао је Харадинај.

И посланик Скупштине Косова и генерални секретар Социјалдемократске иницијативе Билал Шерифи се оштро супротставио идеји о подели или корекцији граница и при томе истакао да је задњи тренутак да политичке снаге и институције Косова изађу са јединственим ставом о покушајима да се на сто разговора у Бриселу стави и питање територијалног интегритета Косова.

„Хашим Тачи не представља никога сем самог себе. Уставна је обавеза сваког од нас да институције ЕУ и САД схвате да никакав споразум потписан у том правцу неће имати значаја за независну државу Косово“, написао је Шерифи на Фејсбуку.

Опозиционе странке Демократски савез Косова, Самоопределење и Социјалдемократска партија Косова су прикупиле потписе за захтев за одржавање ванредне седнице и данас ће их предати ради заказивања ванредне седнице, која би требало да се одржи 4. септембра, три дана пре сусрета председника Косова и Србије у Бриселу.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова (ДСК), Авдулах Хоти је јуче рекао да је усаглашен текст резолуције у којој се каже да нико нема мандат да преговара о територији Косова.

(Бета)

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*