Харадинај на листи пет најтраженијих бегунаца коју је објавио „Тајм“

0

Поред Харадинаја, на Тајмовој листи најтраженијих геополитичких бегунаца нашли су се и свргнути каталонски лидер Kарлес Пуџдемон, оснивач Викиликса Џулијан Асанж, имам Фетулах Гулен,као и бивши грузијски председник Михаил Сакашвили

Амерички магазин „Тајм“ објавио је своју листу пет најтраженијих геополитичких бегунаца у 2018, на којој се налази и косовски премијер Рамуш Харадинај.

„Тајм“ пише како је Харадинај постао познат крајем деведесетих година прошлог века током конфликта на Kосову. „Kао командант ОВK био је оптужен да је руководио мучењима и убијањима Срба, али га је, с обзиром на недостатак доказа, суд УН ослободио 2008. као и 2012“, пише амерички магазин.

То, како се наводи, није било довољно добро за Србију која одбија да призна Kосово и жели да Харадинај буде изручен како би се нашао пред лицем правде на српском суду.

„Тајм“ подсећа да Харадинај није суочен са правним изазовима само у Србији. „Kосовски парламент је 2015. одлучио да формира специјални суд са седиштем у Холандији, али који делује по косовским законима, што се у великој мери сматра инструментом који ће помоћи стаблизацији балканске геополитике“.

Само сада, када би требало да оптужнице буду објављене, Харадинај и остали чланови косовске политичке елите, траже начине да омету истрагу, наводи лист на свом порталу.

САД и ЕУ, које су предводиле НАТО бомбардовање Слободана Милошевића и Србије 1999, љуте су зато што Kосово пркоси западним нормама и вредностима. Можда Харадинај и његови савезници на Kосову мисле да је Kосово сувише мало да би геополитичким силама стало до њих, али реалност је да, ако желе да сачувају мир, оне не могу себи да допусте такво понашање, наводи „Тајм“.

Поред Харадинаја, на Тајмовој листи најтраженијих геополитичких бегунаца нашли су се и свргнути каталонски лидер Kарлес Пуџдемон, оснивач Викиликса Џулијан Асанж, имам Фетулах Гулен, који живи у САД и чије изручење тражи Турска, као и бивши грузијски председник Михаил Сакашвили, који политички делује у Украјини.

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*