Харадинај најављује „нове захтеве“ Европској унији

0

Kосовски премијер Рамуш Харадинај најавио је, уочи сутрашње посете Бриселу, да ће Европској унији поставити неке нове захтеве, односно да ће затражити да се Kосово третира као „равноправна држава“ и страна у преговорима, наводи РТK.

Харадинај је рекао да, док Београд напредује у отварању поглавља у преговорима о придруживању ЕУ, Приштина је остала само са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

„Ми смо само са С СП-ом. Тражимо статус кандидата за наредну годину и почетак отварања поглавља. Тај захтев сам по себи убрзава и процес либерализације“, рекао је Харадинај за портал „Економиа Онлине“.

Харадинај је рекао и да не подржава идеје да се формирање Заједнице српских општина (ЗСО) услови гласањем Срба за војску Kосова.

Такође је напоменуо да приликом постизања споразума о коалиционој власти са Српском листом није било речи о формирању војске Kосова, нити ЗСО, наводи РТK.

Kосовски премијер је истакао да је поново покренуо питање демаркације границе са Црном Гором, рекавши да је то питање сад у рукама посланика – да гласају или не за тај споразум.

Харадинај није прецизирао када се очекује укидање виза, али је наговестио да ће то бити „свакако током 2018 године“.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*