ХАРАДИНАЈ: „Наш циљ је споразум којим би Србија признала Косово“

0

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је данас, поводом протеста Албанаца у Ðаковици, да је потребна „нова комуникација“, која подразумева поштовање жртава, али и права верника.

Он је поновио да је категорички против разговора о корекцији граница или размени територија, уз тврдњу да то иде у прилог само председнику Русије Владимиру Путину.

РТК на српском језику преноси да је Харадинај на конференцији за медије, на питање да прокоментарише протесте у Ðаковици против посете расељених Срба, казао да ће се састати са представницима породица несталих Срба и Албанаца како би разговарали о новом виду комуникације.

– Морамо успоставити неку нову комуникацију, нека се поштују жртве, али и права верника да се моле. До сада то нисмо стигли, али морамо наставити ту комуникацију, пажљиву комуникацију, да се не служимо једним или другим акцијама, већ да успоставимо што бољу комуникацију – рекао је Харадинај.

Како се наводи, он поновио да је категорички против разговора о корекцији граница или размени територија, јер би то довело до дестабилизације региона.

– Наш циљ је правно-обавезујући споразум којим би Србија признала Косово. Границе и територија нису теме за дискусију. Нико на Косову нема овлашћења да о томе разговара. Границе и територије нас могу вратити уназад, то подстиче дестабилизацију и то иде у прилог само председнику Путину, нико други нема интерес у томе – навео је Харадинај.

Он је изнео и тврдњу да је „српска реторика“ о узимању севера допринела да се на Косову говори о корекцији граница или размени тероторија.

– Таква реторика је погрешна и представља претњу Косову да изгуби 20 година улагања у безбедност и стабилност – каже Харадинај.

 

vesti onlajn

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*