Харадинај о убиству Ивановића: Мотиви могу бити криминални или политчки, али нису етнички

0

Истакао је да је убиство Оливера Ивановића страшан догађај, трагедија, и додао да су заинтересовани да расветле случај и открију истину

Убиство српског политичара Оливера Ивановића страшан је догађај – трагедија, рекао је косовски премијер Рамуш Харадинај, истичући да је Kосово стабилно.

“Овај терористички чин неће оставити последице на преговарачки процес између Приштине и Београда који се води у Бриселу”, навео је.

Kоментаришући посету председника Александра Вучића Kосову, Харадинај је рекао да сматра да је реторика између Kосова и Србије умеренија.

Истакао је да је убиство Оливера Ивановића страшан догађај, трагедија, и додао да су заинтересовани да расветле случај и открију истину.

„Могу постојати разни мотиви, политички и криминални, али нису етнички“, рекао је Харадинај за ХРТ.

На питање какво је безбедносно стање у овом тренутку на северу Kосова, косовски премијер рекао је да је Kосово стабилно.

„Kосовски Устав и косовски прописи примењују се и на северу. Постоје косовски судови и полиција. Наравно, онде је све то било неформалније, у економији и другим процесима, али се стабилизје, у процесу је стабилизације“, истакао је и додао како овај чин неће оставити последице на преговарачки процес између Приштине и Београда који се води у Бриселу.

„Реч је о изолованом случају, о трагичном, неприхватљивом догађају. Kосово је показало да има капацитете и за истрагу и за безбедност уопште. Истовремено, став је Kосова да не треба наставити с постојећим дијалогом, него да треба прећи у његову завршну фазу, да Република Србија треба да призна независност Kосова. Ми не желимо ићи уназад. Kосово је опређељено за евроатлантске интеграције, за Европу и НАТО, и истовремено негује пријатељство с Америком које се истиче и које је посебно“, рекао је Харадинај.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*