ХАРАДИНАЈ ПРЕТИ: Због поређења Kосова и Kаталоније испаштаће Србија

0

Премијер самопрокламованог Kосова Рамуш Харадинај изјавио је данас, говорећи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), да би „Kосово деловало по многим питањима, када би било сигурније по питању своје перспективе“ и да „нови приступ Србије – да се обрати ЕУ и да упоређује Kосово са Kаталонијом, не олакшава ове теме и отежава климу“.

Харадинај је у интервјуу за „Радио Слободна Европа“ (РСЕ) казао да по питању формирања ЗСО „треба да се делује онако како је Уставни суд донео одлуку, а када је утврдио да су поједини делови споразума о Заједници у супротности са Уставом и да треба да се хармонизују са косовским законодавством“.

„Ми нисмо кандидат за ЕУ, једино имамо потписан Споразум о стабилизацији и придруживању. Ово је веома закаснела фаза за Kосово. Још немамо либерализацију виза. Још нисмо напредовали на путу ка НАТО. Још нисмо дали уставно име и мандат војсци Kосова. Неки од ових процеса би унапредили капацитете и могућности Kосова да предузме смеле кораке када се ради о појединим питањима у земљи“, тврди Харадинај.

Он је навео да је „Kосово ове године прошло кроз изборне процесе и да је у том смислу неодржива политичка агенда допринела томе да се размотри пријем Kосова у Интерпол и УНЕСЦО“.

„Што се тиче Интерпола, ми смо већ кренули са радом како би се следеће године пријавили за пријем, а што се тиче УНЕСЦО-а, то ће бити за две године, а у међувремену потребна је једна озбиљнија мобилизација“, казао је он.

Он је рекао да је „на Kосову недостајао озбиљан рад по том питању, али је навео и да „мора да се преиспита и понашење званичног Београда када је у питању њихова опструкција приликом чланства Kосова у међународне организације“.

РСЕ наводи да је Харадинај рекао да „процес дијалога (са Београдом) сада предводи косовски председник Хашим Тачи“, али да је „у току припрема платформе о очекивањима Kосова из овог дијалога, како би тај процес био на услузи грађана“.

Харадинај је казао да ће „влада подржати агенду председника о дијалогу“ и да „очекује и ангажман опозиције у том процесу“.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*