ХАРАДИНАЈ: Расправа о размени територија може да донесе трагедију на Балкану

1

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да расправа о размени територија може да донесе трагедију на Балкан, а, како је оценио, нема потребе да се враћамо назад.

„Јасно се видело ко је изгубио, а ко победио. Ова расправа је опасна зато што производи мржњу, дестабилизацију и нове ратове на Балкану, јер нема државе у којој нема националних мањина. Само Србија је пуна, препуна националних мањина од Медвеђе до Суботице. Ако овај предлог долази од Србије, само Србија би имала губитке у том правцу“, рекао је Харадинај за „Прешева јоне“.

Он је казао да, ако је Србија заинтересовна за стабилност, националним мањинама треба да да права, а пре свега Албанцима из Прешевске долине.

„Ми смо дали сва могућа права српској мањини на Косову. Зато, Србија треба да учи од Косова како се поштују мањине — никада нисмо вршили насиље, заустављали уџбенике за српску мањину, нисмо претили и плашили авионима и хеликоптерима Србе на северу Косова“, рекао је Харадинај.

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти рекао је данас да се треба успротивити „покушајима владе да успостави Заједницу српских општина (ЗСО) са српском већином током скупштинске летње паузе“.

 

tanjug

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*