HARADINAJ: Rasprava o razmeni teritorija može da donese tragediju na Balkanu

1

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da rasprava o razmeni teritorija može da donese tragediju na Balkan, a, kako je ocenio, nema potrebe da se vraćamo nazad.

„Jasno se videlo ko je izgubio, a ko pobedio. Ova rasprava je opasna zato što proizvodi mržnju, destabilizaciju i nove ratove na Balkanu, jer nema države u kojoj nema nacionalnih manjina. Samo Srbija je puna, prepuna nacionalnih manjina od Medveđe do Subotice. Ako ovaj predlog dolazi od Srbije, samo Srbija bi imala gubitke u tom pravcu“, rekao je Haradinaj za „Preševa jone“.

On je kazao da, ako je Srbija zainteresovna za stabilnost, nacionalnim manjinama treba da da prava, a pre svega Albancima iz Preševske doline.

„Mi smo dali sva moguća prava srpskoj manjini na Kosovu. Zato, Srbija treba da uči od Kosova kako se poštuju manjine — nikada nismo vršili nasilje, zaustavljali udžbenike za srpsku manjinu, nismo pretili i plašili avionima i helikopterima Srbe na severu Kosova“, rekao je Haradinaj.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je danas da se treba usprotiviti „pokušajima vlade da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO) sa srpskom većinom tokom skupštinske letnje pauze“.

 

tanjug

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*