Haradinaj: „Zadovoljan sam svojom ulogom u ratu za slobodu Kosova!“

0

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio da će Priština nastaviti dijalog s Beogradom samo ako Kosovo bude ispoštovano kao suverena država.

Haradinaj je predsednik Allijanse za Budućnost Kosova, članice jedne od dve velike koalicije koja se naziva „ratnom“ i „koalicijom mraka“, i njen je kandidat za premijera na predstojećim izborima 11. juna na KiM.

On je u intervjuu agenciji Anadolija izjavio da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom samo ako Kosovo bude ispoštovano kao „suverena, nezavisna država, priznata od velikog broja država“. U surptnom, poručio je, ako se Srbija, kako kaže, bude ponašala neprijateljski, Kosvo će uzvratiti recipročno.

U dijalogu će, dodaje, zastupati interese Kosova i odluke Skupštine. „Mi ne mislimo da nastavimo dijalog samo zbog dijaloga, mi smo za dijalog ukoliko smo potpuno ispoštovani onakvi kakvi jesmo. Priznaćemo samo one koji nas priznaju, poštovaćemo samo one koji nas poštuju“, naveo je Haradinaj, koji koaliciju kojoj pripada već smatra pobedničkom.

Govoreći o njegovom zadržavanju u Francuskoj četiri meseca po poternici Srbije, Haradinaj kaže da se oseća „zadovoljno svojom ulogom u vreme rata za slobodu Kosova“. Neće se, kaže, potčiniti Srbiji ni u kojem smislu.

Srbija je, dodao je, osudila i bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka za ratni zločin tokom poslednjih sukoba na Kosovu.

„Realizacija poternice iz 2004. od pravosuđa koje je osudio i njihov predsednik Širak je sramota za Francusku, za bilo koju zemlju. Oni nisu stavili u zatvor njihovog predsednika Širaka, dok su sebi dozvolili da uhapse bivšeg premijera jedne zemlje, izabranog od naroda, to je veliki apsurd“, rekao je Hardinaj za Anadoliju.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*