Хашим Тачи: Велику Албанију је измислила српска пропаганда како би остварила пројекат Велике Србије

Председник Косова Хашим Тачи је рекао да је Србија подстакла изјаву комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана о њему и премијеру Албаније Едију Рами.

0
Хану је данас, после састанка с министром спољних послова Србије, Ивицом Дачићем, у Бриселу постављено и питање о прошлонедељној изјави премијера Абаније у једном интервјуу да се не може искључити унија Албаније и Косова, ако не буде шансе за пријем земаља западног Балкана у ЕУ.

На питање новинара да ли је таква изјава нека врста притиска Косова за пријем у ЕУ, Хан је оценио да је то „погрешан утисак“ и критиковао „запаљиве изјаве одређених лидера у региону“ које „имплицирају измене граница“.

Тачи је на Фејсбуку оценио да та изјава комесара Хана „јасно доказује оно што је рекао до сада: да ЕУ недостаје лидерство и визија за конкретизацију европске перспективе Косова“.

„Овај приступ доказује да Евопска унија (сматра да) у најбољем случају никада није касно за Косово, док у најгорем случају не жели да зна (за Косово). Дискирминација и изолација наших грађана (Косова) данас говори много више од монотоних изјава неких званичника ЕУ која се понављају од 2000. године“, написао је Тачи.

Косовски председник је оценио да је „пројекат Велике Албаније“ „производ српске порпаганде“ како би „остварила свој пројекат Велике Србије“, који „сада скоро да функционише под носом ЕУ“.

„Нема велике нити мале Албаније, има само Албаније и само Косова. Било би добро да и ЕУ прихвати ову реалност и да почне да третира Косово као независну и суверену државу“, оценио је Тачи.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*