ХДТ: 2.380 особа проглашено крвим за дела почињена у Олуји

0

Хрватско државно тужилаштво саопштило је да је због кривичних дела почињених током и после војно-полицијске акције Олуја против 3.728 особа био покренут кривични поступак, од којих је 2.380 особа проглашено кривим

Важећим судским пресуда они су проглашени кривицим за почињена кривична дела против живота и тела, против имовине, против опште сигурности људи и имовине и против полне слободе.

Додаје се и да су од 2011. године „од надлежних полицијских управа запримљене четири кривичне пријаве против познатих починитеља те су покренула поступке против 11 починитеља од чега је против седам окривљених подигнута оптужница“.

На 22. годишњицу почетка завршне војно-полицијске акције Домовинског рата, „Олуја“, “Доцумента – Центар за суочавање с прошлошћу” поднео је у петак кривичну пријаву за злочине почињене у Уздољу код Книна и оближњим засеоцима од 5. до 8. августа 1995.

У пријави подсећају да је првостепеном пресудом Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији (МКСЈ) утврђено да су у тадашњим општинама Доњи Лапац, Ервеник, Грачац, Кистање, Книн и Орлић припадници Хрватских оружаних снага и Специјалне полиције починили више од 40 убистава и дела нехуманог и окрутног поступања.

„Првостепеном пресудом (Иван Чермак) и правоснажном пресудом од 16. новембра 2012. ослобођени су кривице Анте Готовина и Младен Маркач, а МКСЈ је наставак кривичног прогона за недвосмислено почињена кривична дела оставио правосуђу у Хрватској. Надлежна државна тужилаштва подигла су тек три оптужнице, док су хрватски судови до сада донели две правоснажне пресуде за ратне злочине“, навела је “Доцумента” у пријави.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*