Херој Земуна: Ушао у залеђену воду да ослободи заробљеног лабуда

0

Док су разна удружења и институције јуче тврдила да су ледом оковани лабудови покрај Земунског кеја привидно заробљени, четири птице су изгубиле борбу за живот. Пети је преживео само захваљујући грађанима који су се синоћ окупили у несвакидашњој ноћној акцији спасавања!
Све је почело у раним поподневним часовима када су се услед изузетно ниске темперетуре, лабудови нашли на ледом окованом делу Дунава у Земуну. Видевши то, забринути грађани почели да се окупљају на обали, доносили су храну за слободне лабудове и беспомоћно посматрали заробљене.

Пао је мрак. Јато лабудова је одлетело, али је остало пет заробљених. Од њих пет, четири је изгубило борбу за живот, док се пети беспомоћно копрцао, испуштајући крике.

Док су разне институције и удружења за спасавање животиња изјављивали да су лабудови само привидно заробљени, Сања Павићевић, позната као заштитник животиња иницирала је ноћну акцију спасавања.

– Јел може неко да донесе на Земунски кеј пијук, чекић, јак дебели велики стиропор, било шта од тога? Да спасимо лабуда који је жив, а заробљен! – написала је она синоћ око 21.30 на свом Фејсбук налогу.

Kоментари су се ређали један за другим, ова објава се муњевито ширила Интернетом, да би шест сати касније био објављен и извештај са ове акције, којој је значајно допринео капетан Пера, који је донео колутове за спасавање, сплав и дугачко уже.

– У првом покушају, ронилац Милош не успева, јер је силом довучен на обалу по наредби полиције. Органи реда не дозвољавају да се иде поново на лед, речено је да речна полиција наводно шаље свој чамац, али се он није појавио. Лабуд нам делује као да клоне. Десетак аутомобила најупорнијих грађана, били су поређани један до другог по насипу, уједињени, са фаровима упереним у лабуда, како би знао да смо ту због њега.

Време је пролазило, а решења није било.

– После тапкања у месту и узалудних покушаја проналаска неког новог решења, тактички се разилазимо. Сви одлазе, полиција одлази. Она је имала наређење да нам забрани акцију спасавања због наше безбедности – препричава Сања.

Она тада предузима нове мере.

– За сваки случај смо позвали спасиоца са лиценцом за спасавање на води Марка Радановића. По одласку полиције, враћам се на кеј са Јованом Пузавац, Андријаном Kозић, Маријом Зец и капетаном речног брода. Уз обалу чекају спасиоци који су дошли спремни да крену на лед. Морам се на помоћи захвалити Петру Петровићу, Неши, Зоји Јовановић, Драгани Стевић и свима осталима који су се у недељу увече смрзавали на кеју.

vw2ktkqturbxy83zjfjytcyodljnzfjmdqyzjnmyjixnddjnddhytdkzs5qcgvnkzuczqjsamld

Спасилац Михаило Милошевић је уз помоћ свог оца Ненада кренуо по леду ка лабуду, али је лед почео да пуца, па се вратио.

– Убрзо је кренуо другом путањом. Успео је да се приближи лабуду. Лед је и даље дебео, али Михаило својом тежином успева да га сломи. Све време је везан за канап чији крај држи екипа са обале. Лед се ломи, лабуд се ослобађа, уздиже и враћа у воду! Михаила су извукли назад на обалу, где се враћа жив и здрав – препричава Сања.

Kако кажу грађани који се јуче нису одвајали од лабудова, проблем је у томе што нико није надлежан за спашавање заробљених лабудова у леду.

– Обратио сам се ватрогасцима и они су били јако љубазни, али су рекли да би изашли на терен уколико би добили потврду полиције, што се није десило. Речна полиција није имала адекватну опрему, као ни удружења грађана која су хтела да помогну. Заправо је ово мала интервенција, али је испало да се не зна коју службу треба звати – прича Милорад Вулетић.

Разлога за бригу више нема, јер су лабудови данас слободни и крећу се без проблема.

 

 

 

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*