Хилари Клинтон има два милиона гласова више од Трампа!

Два милиона гласова више добила је Хилари Клинтон у односу на победника председничких избора у САД, Доналда Трампа, што је пети пут у америчкој историји да се кандидат који добије мање гласова, на крају усели у Белу кућу.

0

Хилари Клинтон је освојила 64,2 милиона гласова, односно два милиона више од Трампа, који ће у јануару постати председник САД, пише „Кук политикал рипорт“. Бројање гласова у Америци још није окончано.

Иако је Клинтонова добила више појединачних гласова, Трамп је освојио више елеторских гласова и тиме постао нови председник САД.

Последњи случај да је председник Америке постао председник САД догодио се после, према много чему контроверзних избора 2000. године, када је кандидат демократа Ал Гор имао више од пола милиона гласова више од млађег Џорца Буша, али је Буш ушао у Белу кућу после одлуке Врховног суда који му је доделио победу на Флориди,

Систем електорског колеџа фаворизије кандидате који су победили са малом разликом у већем броју држава у односу на оне који су однели убедљиве победе у мањем броју савезних држава.

Два милиона гласова разлике у корист Хилари Клинтон потакли су групу правника, стручњака за обраду података и професора да покрену петицију како би се истражило да ли су „страни хакери“ можда манипулисали исходом гласања.

Њихова сумња заснована је на претпоставци да је Хилари Клинтон имала слабије резултате у деловима Америке у којима су кориштене гласачке машине у односу на места на којима се гласало на традиционални начин, убацивањем листића у гласачке кутије.

Кандидаткиња Зелене партије Џил Стајн прикупља средства како би затражила ново бројање гласова у Мичигену, Висконсину и Пенсилванији, где је победе однео Доналд Трамп.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*