Хилари замерала Ђулијанију због сусрета с Вучићем!

"То је нечувено", написала је Хилари Клинтон у мејлу априла 2012. пошто јој је шефица њеног особља Черил Милс проследила копију приче АП-а о Ђулијанијевом састанку са званичницима Српске напредне странке

0

Рудолф Ђулијани, бивши градоначелник Њујорка и „водећи кандидат новоизабраног председника Доналда Трампа“ за америчког државног секретара, саветовао је стране политичаре и радио за лобистичке и безбедњачке фирме чији су клијенти имали „компликоване односе“ са Владом САД, пише Асошијејтид прес.

Ђулијанију америчка агенција, поред осталог, замера и због пута у Београд у априлу 2012. када се састао са Александром Вучићем и другим лидерима Српске напредне странке, „која је својевремено била у савезу са српским диктатором Слободаном Милошевићем“. Због тога је у то време била „забринута“ тадашња државна секретарка Хилари Клинтон, наводи АП.

„‘То је нечувено’, написала је Клинтонова у мејлу априла 2012. пошто јој је шефица њеног особља Черил Милс проследила копију приче АП-а о Ђулијанијевом састанку са званичницима Српске напредне странке. Милошевић, оптужен за ратне злочине током вођења ратова деведесетих, умро је у затвору пре једне деценије“, наводи се у тексту. „Пошто је сазнала за Ђулијанијеву посету, амбасада (САД) у Београду издала је саопштење у којем је навела да не заузима страну на изборима у Србији (на којима ће победити Томислав Николић и СНС, прим. аут.). Лидер партије с којим се Ђулијани састао, Александар Вучић, сада је на челу Владе Србије“, закључио је АП.

Агенција истиче како би Ђулијани, чије именовање за државног секретара још није сигурно, могао бити изложен истим критикама које је сам упутио на рачун Хилари Клинтон због њених веза са страним владама и корпорацијама које су уплатиле донације Клинтон фондацији и подсећа на његову изјаву за Си-Ен-Ен овог августа: „То што је она урадила са Клинтон фондацијом и све услуге које је Стејт департмент учинио за стотине милиона долара је, што се мене тиче, јасно кршење закона о сукобу интереса“.

„Мада није лично био умешан у лобирање, Ђулијани је године провео у фирмама које су представљале владе и мултинационалне компаније, а интереси неких међу њима разилазили су се са интересима Сједињених Држава. Он је такође држао говоре у којима је захтевао да Стејт департмент скине са терористичке црне листе једну иранску опозициону групу“, пише АП.

Ђулијани није желео да говори за америчку агенцију. У уторак је у интервјуу за Њујорк тајмс рекао да никада није лобирао за било чије интересе, било стране или не. Бранио је пословање своје консултантске фирме у Катару, и правдао то што је „примио новац за подршку иранској дисидентској групи Муџахедин-е Халк, без обзира на то што је она била на америчкој листи страних терористичких организација“, тврди АП. „Ја имам пријатеље широм света. То за мене није ништа ново. Кад постанете градоначелник, ви се заинтересујете за спољну политику. Када сам отишао (са места градоначелника), мој главни посао постали су право и безбедност широм света“, рекао је Ђулијани.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*