Хиљаде људи на протестима против Вучића, улице блокиране!

0

Више хиљада Нишлија окупило се на протесту “Стоп терору – за Ниш без страха #1од5милиона”, који је на централном градском тргу организовао Покрет младих “За Ниш без страха”.

Пијанисткиња Марија Динов поручила је окупљенима да је скуп организован како би “одбранили достојанство живота”.

“Данас је Дан ослобођења Ниша од Турака. На данашњи дан почиње ослобађање Ниша, али и нас Нишлија. Ослобађања идеје да смо заслужили казну оваквим избором политичара. Чак и да смо погрешили приликом избора, политичари не смеју да нас тероришу и раде против нас”, рекла је Динов.

Она је подсетила на девет захтева које је Покрет младих “За Ниш без страха” изнео недавно приликом позивања грађана Ниша на протест.

“Тражимо оставку министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, градоначелника Ниша Дарка Булатовића, ослобађање заробљених медија и стварање независног регионалног сервиса у Нишу”, рекла је Динов.

Захтеви су, додала је она, да се сви пружни прелази у Нишу обезбеде рампама и светлосном сигнализацијом, да се стане на пут партијском запошљавању и да се расветле сви случајеви паљења аутомобила у Нишу.

“Тражимо да се се заустави искључење струје социјално угроженим грађанима и да јавни извршитељи не поступају у споровима који се воде против социјално угрожених грађана. Тражимо да се Аеродром, Електродистрибуција и Регионална привредна комора врате граду”, рекла је Динов.

Окупљеним Нишлијама обратила се потом Славица Стојковић из Јелашнице, мајка четворо деце, чији се муж убио због дуга за струју од 36.000 динара. Стојковић је казала да од јула, од када је остала сама са децом, нико од надлежних из града није дошао да види како живе и да ли им је нешто потребно.

“Ми живимо у рушевинама, прети опасност да пропаднемо у подрум. Живимо од социјалне помоћи. Немамо дрва за огрев. Нису ми одобрили једнократну помоћ, јер ми кажу ‘здрава си, можеш да радиш’, а ја немам посла”, изјавила је Стојковић.

Професорка Филозофског факултета Татјана Пауновић рекла је да данас протестују људи који желе да живе у слободној држави, а не у страху.

“Није већина грађана изабрала да се ваља у овом блату. Доста насиљу над здравим разумом. Имамо државу и институције које су разорене корупцијом”, рекла је Пауновић.

Она је казала да актуелна власт влада уз помоћ две полуге.

“Једна полуга је узурпирање нашег права да се бавимо политиком и одлучујемо о својим животима. Друга полуга власти тиче се нас самих и тиме што нас стално хушкају једне против других. Наше заједништво то је наша снага”, изјавила је Пауновић.

Према њеним речима, млади људи у Србији се не боре за сопствену будућност, јер немају вере.

“Ми смо овде да им покажемо да је промена могућа. Биће нас све и више и више, биће нас пет милиона”, нагласила је Пауновић.

Учесници протеста су минутом ћутања одали пошту настрадалима у несрећи код Доњег Међурова, а по завршетка скупа кренули у протестну шетњу најужим центром града до Градске куће. Окупљени грађани носили су заставе Србије, транспаренте “Ви одлазите ми остајемо”, “Побуњени градови”, “За Ниш без корупције” и дували у пиштаљке.

dnevnizurnal.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*