Хитан захтев: Италија тражи слике из Народног музеја

0

Овај захтев, како се наводи, болоњско тужилаштво понавља сада јер га је први пут наш Виши суд одбио као неутемељен

Виши суд у Београду добио је нови „хитан захтев за међународну правну помоћ“ од тужилаштва у Болоњи чији је циљ да се осам слика из Народног Музеја које је Србија добила као ратну репарацију заплени и врати у Италију, пишу „Новости“. Лист подсећа да су слике 1949. године Југославији доделили органи америчке окупационе управе у Немачкој на име опљачканог културног блага. Американци су управљали Сабирним центром у Минхену, где су чуване заплењене уметнине нациста.

Та дела је 1941. нацистички заповедник Херман Геринг купио од породице Kонтини Бонакоси, наводе Новости.

Власти послератне Италије су 1950. ретроактивно окарактерисале легалну трговину са немачким нацистима од 1936. до 1945. као пљачку италијанске културне баштине и са тим образложењем је тужилаштво у Болоњи први пут 2015. затражило слике из Народног музеја.

Овај захтев, како се наводи, болоњско тужилаштво понавља сада јер га је први пут наш Виши суд одбио као неутемељен.

Суд је у прелиминарном разматрању поставио правно питање – да ли су Херман Геринг и друге нацистичке вође били законити власници наведених уметничких дела.

„Бивша Kраљевина Италија била је савезник бившег Трећег рајха до септембра 1943, тако да се не може сматрати да је стицање права својине на њиховој страни било насилно нити под отвореном силом, нити под компулсивном силом, или злоупотребом поверења од стране немачких држављана према италијанским држављанима као претходним власницима уметничких предмета“, наводи се у обралзожењу Вишег суда.

Српски суд, како се наводи, истиче да је слике које је као репарацију 1949. добио Народни музеј, Геринг легално купио у фашистичкој Италији, и то су имале у виду и америчке окупационе власти.

Зато Американци ове уметнине нису сматрали италијанском својином, већ имовином нацистичке немачке и легитимним ратним пленом, којим су као сила победница „актом државне милости“ намиривали оштећене земље, пишу „Новости“.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*